Egy másik diplomata szerint Orbán azért vétózott még éjszaka a költségvetési kérdésekben, mert két engedményt már nem tudott volna kimagyarázni Magyarországon.


Az Európai Unió vezetői csütörtökön megállapodtak a Kijevvel folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről úgy, hogy közben megkerülték „Moszkva legszorosabb szövetségesét” , írja a elemzésében a Politico.

– mondta EU-s tisztviselő arra utalva, hogy a szavazás alatti kivonulást követően Orbán Viktor éjszaka kétszer is vétózott Ukrajna ügyében. A történtek ellenére Mark Rutte holland miniszterelnök péntek kora reggel újságíróknak azt mondta: bízik abban, hogy januárban sikerül megállapodni az elhalasztott költségvetési tárgyalások során.

Az uniós bővítésről szóló döntés fontosságát jelzi, hogy szokásával ellentétben Charles Michel személyesen beszélt az újságíróknak arról, hogy történelmi jelentőségű volt a szavazás. Ezzel az Európai Tanács elnöke a Politico szerint egyszerre üzent Kijevnek, Moszkvának és Washingtonnak is arról, hogy az EU tovább támogatja Ukrajnát és közelebb húzza magához az országot annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban bizonytalan az újabb segélycsomag megszavazása, az ukránok pedig látszólag patthelyzetbe kerültek a háborúban.

– mondta egy uniós diplomata arról, hogy Orbán Viktor hetek óta az Ukrajnával kapcsolatos döntések megvétózásával fenyegetőzött.

A befagyasztott uniós forrásokért küzdő magyar miniszterelnök többször is kijelentette, hogy nem támogatja Ukrajna EU-s csatlakozását, azonban csütörtökön a jelek szerint önként feladta a vétó lehetőségét. Az unió vezetői tagadják, hogy bármilyen alkut kötöttek volna Orbánnal, bár úgy tűnik, hogy a magyar politikus elért valamilyen engedményeket a jogállamisági problémák miatt befagyasztott uniós források kapcsán. Ráadásul a magyar miniszterelnök a szomszédos ország uniós csatlakozásáig még számos ponton akadályozhatja a folyamatot.

– mondta egy uniós tisztviselő.

(Forrás: RTL)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!