Júliustól több tízezer háztartást érintő változás lép életbe a családi pótléknál és a családi adókedvezménynél. Aki nem jelzi a jogosultság megszűnését, bírságra számíthat!


Sem családi pótlékra, sem pedig családi adókedvezményre nem jogosult júliustól, akinek a gyermeke ebben a tanévben fejezi be a középiskolát. Emellett 12 százalékos különbözeti bírsággal is sújthatják azokat, akik a jogosultság megszűnését nem jelzik a munkáltatójuknál – közölték a Napi.hu-val az RSM Hungary adószakértői.

Idén 74 ezer végzős középiskolás tett érettségit az Oktatási Hivatal adatai szerint.

A jogszabályi meghatározás szerint családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára 16 éves korig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. Az RSM Hungary adószakértői közölték: annak a szülőnek, akinek most érettségizett a gyermeke, egy módosító nyilatkozatot kell leadnia, melyben 2023. július elsejét kell megjelölni a változás dátumaként.

Ha valaki nem mondja le a családi kedvezményt, akkor jogosulatlanul veszi azt igénybe, és így adóhiánya keletkezik. 12 százalék különbözeti bírságot is megállapítanak a 10 ezer forintnál magasabb kedvezmény jogalap nélküli igénybevételének összegére, mindezt pedig az éves személyijövedelemadó-bevallásban meg kell fizetni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a családi pótlék átlagos összege 23 700 forint volt 2022-ben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!