Ürge-Vorsatz Diána, magyar klímakutató elszörnyedt a szeptemberi hőmérsékleti adatok láttán. Szerinte muszáj lenne lépni addig, amíg van választásunk.


„Erre már nem lehet mást mondani, mint hogy RÉMISZTŐ” – kezdi csütörtök éjszakai posztját Ürge-Vorsatz Diána. A magyar klímakutató több más nemzetközi szakértőhöz hasonlóan elborzadva ír arról, hogy a mögöttünk hagyott hónap minden idők legmelegebb szeptembere volt. Ráadásul 0,5 Celsius-fokkal melegebb volt, mint az eddigi szeptemberi rekord, ami a valaha mért legnagyobb hőmérsékletugrásnak számít innentől kezdve.

„A szélsőségeknek is a szélsősége - nem elég, hogy a valaha mért legmelegebb hónap a Földön, még soha nem ugrott ekkorát a szélsőség... Nem értjük meg, hogy elhagytuk azt az éghajlatot, amire a civilizáció, az infrastruktúránk, a városaink, az élelmiszerellátásunk épült? Nem értjük meg, hogy nem lehet többet elemezgetni a költséghatékonyságot, felmenteni magunkat, hogy ez már nem kellemes ez a változás, amit meg kéne tenni - hanem MUSZÁJ lépni, amíg még VAN választásunk? mert amikor elszáll egy billenőpont, már nem lesz választásunk, csak kapkodhatunk, hogy mentsük, ami még menthető.... egy ideig.... aztán már egyre kevesebb lesz, ami menthető...” – írja a bejegyzésben Ürge-Vorsatz Diána.

A rekordhőmérséklet a továbbra is magas szén-dioxid-kibocsátás és az El Niño éghajlati jelenség együttes hatására alakult ki.

A tudósok szerint szinte biztos, hogy 2023 lesz az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta. Jó eséllyel azonban 2024 még ennél is forróbb lehet, mert az El Niño melegítő hatása a kezdetét követő évben érezhető leginkább.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!