Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Tévhitek az aszpirinről! Mikor és milyen esetben nem hatásos az egyik legnépszerűbb gyógyszer?

Olcsó és sok kellemetlen tünetet enyhít, főként ha fejfájás esetén, vagy lázcsillapítóként alkalmazzák. Azonban az aszpirin, ahogyan más gyógyszerek is, nem teljesen ártalmatlan, ezért napi szedése nem javasolt, még akkor sem, ha gyakran kínoz valakit fejfájás.

Az aszpirinnel kapcsolatban is fontos az előírásoknak megfelelő alkalmazás, de a családorvos véleményét is ki kell kérni.

Lássuk, melyek a legelterjedtebb tévhitek az aszpirinnel kapcsolatban!

1. Enyhíti a fogfájást, ha bedörzsölik a fogínyt aszpirinnel

A porrá zúzott aszpirint nem szabad a szájüreg bőrfelületére tenni, ugyanis könnyen irritációt okozhat, sőt akár a fogzománcban is kárt tehet. Ha valakinek fáj a foga, simán, vízzel vegyen be egy aszpirint, nyelje le, és várja az enyhülést, de a legjobb, ha felkeres egy fogorvost.

2. Napi egy aszpirinnel elkerülhető a szívbetegség

A Kentucky Egyetem által végzett felmérés szerint az USA-ban évente 250 ezer ember kerül kórházba, a napi aszpirin-szedés miatt kialakuló következményeknek köszönhetően.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az aszpirin használatát csakis orvosi felügyelet alatt szabad alkalmazni, mert ha valaki túl nagy mennyiségű gyógyszert juttat be a szervezetébe, nagy eséllyel vérzékenységet okoz, főként, ha az illető elmúlt már 70 éves.

Sőt, 2014-ben a FDA (Food and Drug Administration) betiltotta az aszpirin receptre való felírását, mivel kiderült, a gyógyszer rendszeres szedése több kárt okoz, mint amennyit használ.

Az aszpirin tulajdonképpen gyulladáscsökkentő hatású, de bizonyos elemei irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. A szakemberek ezért inkább azt javasolják, hogy a szív- és keringési betegségek megelőzésére inkább figyeljünk oda a táplálkozásra, és a rendszeres mozgásra.

3. Az aszpirin napi szedésével megelőzhető a rák kialakulása

Bizonyos esetekben a vastagbélrákban szenvedőknél valóban hatásos lehet az aszpirines kezelés, de ez nem mindenkinél egyforma hatású, és még egyelőre az orvosok sem tudják, hogy mi a konkrét összefüggés a betegség és az aszpirines kezelés között.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!