A török elnök Izrael-ellenes kirohanása után tüntetésre hívta a törököket Izrael ellen. Közben a hadsereg (IDF) megerősítette, hogy benyomultak Gázába, és a terrorista Hamász parancsnokait is célba vették.


Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton felszólította Izraelt, hogy "azonnal hagyja abba ezt az őrültséget" és fejezze be a gázai célpontok elleni "támadásokat", miután az izraeli erők fokozták a palesztin területre mért csapásokat - írta meg az AFP.

"A Gáza elleni izraeli bombázások tegnap este fokozódtak, és ismét nők, gyermekek és ártatlan civilek ellen irányultak, és súlyosbították a jelenleg is tartó humanitárius válságot" - mondta Erdogan az X-en.

A török elnök annak ellenére helyezkedett erre az álláspontra, hogy pontosan tudja: A Hamász terrorszervezet október 7-én, a Gázai övezetből indított meglepetésszerű és 1400-nál is több áldozatot követelő támadást Izrael ellen. Izrael pedig megindította válaszul az ellentámadást, légicsapásokat hajt végre az övezetben, célja a Hamász felszámolása.

Az izraeli hadsereg közben szombaton közölte, hogy az éjszaka folyamán behatolt a Gázai övezet északi részébe, és gyalogos és páncélos alakulatokkal kiterjesztette a katonai műveleteket az ostromlott palesztin enklávéban, miközben fokozza a Hamász fegyveres csoport elleni támadását.

Daniel Hagari katonai szóvivő közölte, hogy az izraeli erők még mindig "a terepen vannak", részleteket azonban nem közölt.

Hagari azt is elmondta, hogy szombaton "kiszélesítik a humanitárius erőfeszítéseket", és engedélyezik az élelmiszert, vizet és gyógyszereket szállító teherautók bejutását Gáza déli részére.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!