A katolikus egyházfő még jóval az ukrajnai háború kitörése előtt döntött a magyarországi útról, ezért sem valószínű a bíboros szerint a politikai üzenet.


„Azt hiszem, hogy felkészültünk az eseményre, persze mindig lehet finomítanivaló” – mondta Erdő Péter bíboros a háromnapos pápalátogatás előkészületeiről a Magyar Nemzetnek. Az esztergom–budapesti érsek elárulta, hogy a legutóbbi vatikáni delegációval már az összes helyszínt végigjárták, egyeztettek az állami hatóságokkal, és részletesen kidolgozták a programot.

– tette hozzá a bíboros. Ennek oka az lehet, hogy a szentatya ezt a látogatást jóval az orosz–ukrán háború kitörése előtt határozta el, így a mostani találkozásnak sem ez a fő témája.

„A szentatya személyes érdeklődése a halmozottan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok felé fordul, velük találkozik is. Ugyanígy témát szolgáltathat az is, hogy Magyarország valamiképpen a nyugati kultúrkör keleti szélén van” – mondta a lapnak Erdő Péter.

A bíboros szerint tízezrek érkeznek majd a vasárnap délelőtti szentmisére a Kossuth térre.

„Megépítették a színpadot, a pápai oltárt, mindig nagyon fontos, hogy ennek teteje is legyen, ezt most is megoldották. Reméljük, nem lesz eső, de néha még a tűző nap is zavaró lehet. A pápai széknek is megvan a helye, és kijelölték az utat, ahol a pápamobil az oltár közelébe ér, és ahol meg is tud fordulni. Megvan a díszvendégek ülőhelye, a többi szektor is készül, és akik nem férnek be, ők kivetítőn követhetik nyomon a szertartást.”

A bíboros emlékeztetett, hogy a pápalátogatás kihirdetése után nem sokkal a püspöki kar elfogadott egy imádság szöveget, amit azóta országszerte minden szentmise után közösen elmondanak.

„Kérjük, hogy Ferenc pápa látogatása szolgálja a hitünk megerősödését, és legyen kegyelmek forrása, és fontos, hogy itthon egymással és a többi népekkel békességben éljünk, Krisztus tanítása szerint. Egy ilyen lelki impulzust várunk, és amiért az ember imádkozik, arra belsőleg rákészül, hiszen azt szeretné. Reménykedem abban, hogy sokak figyelme e célkitűzések felé fordul, és akkor a pápa érkezése valóban nagy lendületet adhat nekünk.”

Arról is beszélt, hogy személy szerint mit vár az egyházfő látogatásától:

„Szeretnénk, hogy jól sikerüljön a szentatya magyarországi apostoli útja, és kegyelmi pillanat legyen a hívő és nem hívő emberek számára.

miként megélhettük ezt az eucharisztikus kongresszus után is, amikor egy sor program bevált és megmaradt, ilyen a Forráspont a fiatalokkal. A Papp László Sportarénába tervezett mostani program is, ahol a szentatya a fiatalokkal találkozik, olyan esemény lehet, amelynek az elemeit meg akarják majd ismételni. Ebben bízom.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!