Levelet írt hétfőn nyolc európai parlamenti képviselő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Arra hívták fel a figyelmét, hogy a Magyarországnak az uniós segélycsomagból (hivatalos nevén: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) járó pénz körülbelül húsz százaléka eltűnhet. Ezt azzal indokolják, hogy a magyaroknak járó keret körülbelül ötöde, durván ezermilliárd forint a felsőoktatás modernizálására mehet el az Orbán-kormány tervei szerint. Viszont, ahogy a levélben írják, a kormány lehetővé tette az egyetemek alapítványok alá szervezését, ez a folyamat már zajlik, és ezek az alapítványok ellenőrizhetetlenek, az állam által irányíthatatlanok lesznek, így voltaképpen az ide küldött uniós támogatás is eltűnik szem elől.


A levélben, amelyet a Politico publikált, szerepel, hogy az elmúlt fél évben nyolc egyetem került már alapítványi státuszba Magyarországon. Az aláírók szerint a magyar állam ezeket az alapítványokat arra használja, hogy még könnyebben jusson uniós pénzhez, miközben tovább rombolja az akadémiai szabadságot Magyarországon.

A nyolc képviselő felkéri a bizottságot, hogy minden olyan támogatást, amelyek ilyen alapítványokhoz kerülnének, vonjanak vissza.

Meggyőződésünk, hogy az EU-nak határozott lépéseket kell tennie, hogy megakadályozza a támogatások eltűnését átláthatatlan pénzügyi struktúrákban, és meg kell állítania az akadémiai szabadság rendszerszintű lerombolását

- írják. Az aláírók között leginkább a Zöldek képviselői vannak, köztük Gwendoline Delbos-Corfield, aki a magyar jogállamiságról jelentést készítő Judith Sargentini portfólióját vette át az EP-ben, és a német Daniel Freund, aki a rendszeres kritikusa a magyar kormánynak. Ott van még két képviselő a liberális Renew frakcióból, illetve egy-egy a szociáldemokratáktól és a szélsőbalról.

De még az is lehet, hogy erre az egészre nem lesz szükség. Hiába dolgozik ugyanis a kormány fél éve azon a terven, amely alapján elköltenék a nekünk felkínált 5800 milliárd forintot, Orbán Viktor ennek a pénznek a nagy részéről lemondott a 444.hu cikke szerint azért, mert nem szeretne újabb vitákat az Európai Bizottsággal, miközben utóbbi egyre konkrétabban köt bele jogállami szempontok alapján a támogatások elköltésébe.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz támogatásait ugyanis előre megjelölt célokra kell elkölteni, és ezeknél leginkább az országspecifikus ajánlásokban meghatározott javaslatokat veszik figyelembe. A 444-nek egy bürokrata azt mondta, hogy a közbeszerzési szabályozás, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése, a leszakadt társadalmi rétegek integrációja mind különösen fontos témák lennének, és ahol ilyenek szerepelnek egy tagállamnak küldött ajánlások között, ott el is várják, hogy ezekre is megfelelő súllyal költsenek a csomagból.

Orbán a lap szerint a pénteki brüsszeli tárgyalásán csak 2500 milliárd euróra tartott igényt, ezek nagyrészt vissza nem térítendő támogatások, így a segélycsomagnak azt a részét nem vennénk fel, ami kedvezményes hitelekből áll. A 444 szerint emögött az áll, hogy a magyar kormány nem akar olyan támogatásokat felvenni, amelyek miatt hosszú egyeztetéseket kellene folytatnia a bizottsággal, a legtöbb pénzről pedig éppen az egyetemek fejlesztésével kapcsolatban mondott le a kormányzat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!