Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést.

A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti jóváhagyását.

Az oltást december 27-től lehet megkezdeni. Az oltóanyagot csak 16 éves kor felet lehet beadni.

Mint azt korábban megírtuk, Müller Cecília a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország felkészült a koronavírus elleni oltóanyag beadására, minden tárgyi feltétel adott a vakcina kezelésére, tárolására. Amint megvan az uniós engedély, néhány nap múlva megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását idehaza.

hirdetés

Az első szállítmányban jelképes, közel 5000 ember oltására elég mennyiség érkezik, ezt követően még az idén várnak újabb vakcinamennyiséget, a későbbiekben pedig folyamatos beszállítással számolnak

- mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette: ha az egészségügyi dolgozók igényeit kielégítették, tovább haladnak az oltási tervnek megfelelően.

Először a Dél-pesti Centrumkórházban, később 25 telephelyen adják be az oltást. Második körben az idősotthonokban dolgozók és az ott élők kaphatnak a vakcinából, szintén önkéntes alapon. Az idős embereket helyben oltóteamek oltják majd be, nem fogják szállítani őket.

Már csak az Európa Bizottságnak kell jóváhagyni a döntést. Az EB elnöke, Ursula van der Leyen a Twitteren reagált. Azt ígérte: "Gyorsak leszünk. Valószínűleg a bizottsági döntés még ma este meg fog születni".

Most úgy tudni, hogy az unió raktárában lévő vakcinákat december 16-án kezdik kiszállítani, így az első oltások december 27-29. között várhatóak. Azt, hogy milyen oltási terv szerint haladnak az országok, azt maguk döntik el, de az EB kiadott erre is ajánlásokat.

Az Európai Bizottság eddig összesen 300 millió dózist kötött le. A készletet az EU-tagállamok között lakosságarányosan osztják szét.

A vakcina áráról is megegyeztek, darabonként 15,5 euróért veheti meg az EU a gyártóktól az ellenszert - írja a Portfolio.


hirdetés