Volt jóképű Bond, jóképűen idegesítő ellenlábas és egyéb sármőr-alkategória. A Szélhámos rokonok sztárjával foglalkozunk cikkünkben.


Pierce Brosnan aktuális filmje, a Szélhámos rokonok már 3. hete vezeti a Netflixen a filmes nézettségi listát. Ez adott egy apropót végiggondolnunk a munkásságát, hiszen egy több mint harminc éve sikeres karrierről van szó, melyben a legmegkerülhetetlenebb tény, hogy ő volt Mr. Bond 1995 és 2002 között, mintegy négy film erejéig. De azért akadnak munkái még bőven, amik említésre méltóak.

Mamma Mia (2008)

Meryl Streep oldalán mókázott és énekelt a színész egyik legnagyobb kasszasikerében, melyben nem éppen az énektudása miatt voltunk oda érte. Még szerencse, hogy Bondként nem volt alapvetés, hogy dalra kellett volna fakadnia, mert egészen biztosan nem kapta volna meg a szerepet. Hacsak nem az lett volna a castingos kérés, hogy Bond énekhangja hamis legyen.

Halj meg máskor (2002)

Maga James Bond személye a filmtörténet egyik legklasszikusabb karaktere, hiszen ennyi folytatása egyik franchise-nak sem készült még, így aki megkapja ezt a szerepet, annak az egész életét megváltoztatja színészként. Brosnan itt játszotta el negyedszerre és egyben utoljára a hőst, ezúttal Halle Berryvel az oldalán. Biztosan létezik olyan Brosnan-lista, amin ez a filmje nincs rajta - és olyan Bond-lista is - , mégis az életműve legfontosabb darabjai talán örökké a Bond-filmek lesznek. A négy mozi közül pedig egyértelműen ez az egyik legjobb. A csúcson kell abbahagyni - mondják, és itt Brosnan és a széria is a csúcson volt, amit a bevételi számok is bizonyítanak.  

Az idegen (2017)

Erről a filmről keveset lehetett hallani, pedig 2017 egyik legjobb akciófilmje volt, ami nem is az akcióra helyezte a fő hangsúlyt.Okos, sötét tónusú thriller. Brosnan egy kiégett politikust játszik, ami természetesen jól áll neki, a partnere pedig Jackie Chan, akiről nem feltétlenül egy überjó film reménye kapcsolódna , de itt pont ő is komoly szerepet játszik, amit jól is hoz. Ennek a filmnek egyértelműen ott van a helye a Brosnan-listán.

Matador (2005) 

Ebben a filmben is vannak fegyverek, ahogy a Brosnan-filmek nagyobbik százalékában, azonban ez egy fekete komédia. A színész a remek Greg Kinnearrel sziporkázik együtt három évvel az utolsó Bond-film után Richard Shepard rendezésében, aki többnyire érdekes és különleges dolgokat készít, mint például amilyen a Dom Hamingway volt Jude Law-val. Emlékezetes alakítás Brosnantól, ami ki is lóg a többi közül az egyedi humorával. 

Szellemíró (2010)

A Szellemírót Roman Polanski rendezte. Egy Polanski-filmre nyilvánvalóan nem lehet nemet mondani színészként, ráadásul ez pont a jobb szerzeményei közé tartozik a rendezőnek. Brosnan szerencsés, hogy elvállalta, még ha a főszerepet nem is ő játssza, Emlékezetes, modern film noir a Szellemíró, és a színész egyik legjobb filmje.

Mrs. Doubtfire (1993)

Ez a mozi egyértelműen Robin Williams klasszikus vígjátéki remeklése miatt maradt fenn a köztudatban és örvend máig nagy népszerűségnek. Brosnan mindemellett jól hozza az idegesítő szépfiút, aki útjában áll Mrs. Tűzvolténak és Sally Fieldnek, azaz magának a babysitternek maszkírozott férjnek és az elidegenedett nejnek, hogy felfrissítsék a románcukat.

Aranyszem (1995)

Összesen négy Bond-filmet láthattunk Brosnannal, és sokan vitába szállnának, hogy melyik a legjobb, de erről elmondható, hogy azóta klasszikus lett. Az Aranyszem volt az első, melyben gyorsan kiderült, hogy veszettül jól áll a karakter és a black tie Brosnannek. A siker egyértelmű volt a számok alapján is, hiszen a 60 millió dollárba kerülő film 352 milliót hozott a mozikban, ami 1995-ben hatalmas bevételnek számított.

A Thomas Crown-ügy (1999)

Brosnan ezt a mozit még a Bondos korszakában forgatta a Drágán add az életed! rendezőjével. A Thomas Crown-ügy egy 1968-as film remake-je. Klasszikusan megrendezett szélhámosfilm, aminek van egy erős, eredeti atmoszférája és humora, ez a különleges hangulat kiemeli a többi hasonló Brosnan-opusz közül. A sztori szerint Thomas Crown egy olyan milliomos, aki bármit megtehet, de őt mégis az vonzza, hogy elraboljon egy drága festményt, pusztán szórakozásból. Senki sem gyanúsítja őt, de egy valakinek mégis a látókörébe kerül, Catherine Banningnek (Rene Russo), a profi nyomozónőnek. Ez a lezser eleganciával és humorral átszőtt lazaság áll a legjobban a színésznek a mai napig.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!