Egyre több lehetséges koronavírus-vakcináról érkezik információ az utóbbi időben. Először a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagáról derült ki, hogy 95 százalékban hatásosnak bizonyult a tesztelés során, majd a Moderna jelentette be, hogy az ő oltásuk 94,5 százalékos hatékonyságú. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem szerint az ő vakcinájuk összességében 70 százalékos hatékonyságot mutat, de ők két adagolási rend alapján teszteltek, és állításuk szerint az egyiknél 90 százalékos hatékonyságot tapasztaltak. Legutóbb pedig az orosz Szputnyik V vakcináról érkezett az a hír, hogy a fejlesztők szerint több mint 90 százalékban hatásos.

Orbán Viktor - és már kormánytagok is - már többször hangsúlyozta, hogy a vakcina jelenthet majd megoldást a koronavírus terjedésének megállítására, ehhez azonban az kellene, hogy minél többen beadassák maguknak az oltást Magyarországon.

Szlávik János infektológus főorvos szerint egy több mint 90%-ban hatékony vakcinával a lakosság 50-60 százalékát kellene beoltani ahhoz, hogy ne legyen nagyobb járvány. Egy nemrég készült felmérés szerint azonban a magyarok túlnyomó többsége nem akarja beadatni magának a védőoltást.

Mi is megkérdeztünk néhány budapesti járókelőt arról, hogy mit gondolnak a vakcináról, és beoltatnák-e magukat.

hirdetés

A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy nem kérnék az oltást, vagy azért, mert nem biztosak abban, hogy tényleg biztonságos és hatékony, vagy azért, mert tartanak az oltóanyag hosszútávú hatásától.

Többen azt is elmondták, hogy most még nem rendelkeznek elég információval a vakcináról, hogy dönteni tudjanak. Vannak olyanok is, akik már most biztosan állítják, hogy semmiképpen sem fogják beoltatni magukat, míg többen azt mondták, ha biztató hírek és bizonyítékok lesznek arról, hogy valóban biztonságos és hatásos valamelyik vakcina, még az is lehet, hogy ők is kérni fogják.

Én influenza ellen se oltatom magam - járókelők a Covid-vakcináról

null



hirdetés