A párt helyi népszavazáshoz kötné az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek létesítését.


8 szavazattal elutasította az LMP akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdését kedden a Nemzeti Választási Bizottság - írja a 444. A párt bejelentette, hogy megtámadják a döntést.

Az LMP által beadott kérdés így szólt:

Sasvári Róbert, az NVB elnöke szerint a kezdeményezés a jogszabály-módosítására irányul, mivel megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Elmondta, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi.

Az NVB keddi határozata ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, majd a Kúria 90 napon belül dönthet, hogy helybenhagyja vagy megváltoztatja a döntést. Ungár Péter, az LMP társelnöke már az ülés után bejelentette, hogy megtámadják az NVB döntését, valamit újabb kérdésekkel készülnek.

A 444 cikkében felidézi, hogy az LMP volt az egyetlen párt, amely sikeresen tudott helyi népszavazást kezdeményezni a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyára ellen. A helyi választási bizottság októberben hitelesítette a kérdésüket, azonban mégsem kezdtek aláírásgyűjtésbe, mondván: inkább egy országos népszavazásba állnának bele. Ez azonban most az NVB döntésével úgy tűnik, hogy elbukott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!