A bíró az ítélethirdetéskor elismerte, hogy a tanárok kiléptek a meghatározott keretek közül egy nagyobb cél érdekében, de hangsúlyozta: „a szabály az szabály”. A tanárok szerint viszont kirúgásuk aránytalan és eltúlzott volt, és félelemkeltési céllal történt.


2022 novemberében hat tanárt rúgtak ki a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt, amit a Külső-Pesti Tankerületi Központ rendelt el. Horváth Brigitta, Nemes Mária, Ősi Judit, Rábai János, Pfeiffer Norbert és Velényi Dóra jogellenesség, az egyenlő bánásmód megsértése és joggal való visszaélés miatt perelték be a tankerületet, egy-egymillió forint sérelemdíjat követelve, írja a 444.

A tankerület válaszul az oktatáshoz való jog megsértésére hivatkozott, mondván, a diákok jogai sérültek a tanárok polgári engedetlensége miatt.

A tanárok ügyvédje viszont cáfolta, hogy a diákok jogai sérültek volna, hiszen a polgári engedetlenség nem hanyagságból, hanem az alapvető emberi jogaik gyakorlásából fakadt. A bíróság végül elutasította a tanárok keresetét, mondván, hogy bár a polgári engedetlenség fontos és békés eszköz, a tanárok többszörösen megsértették a munkajogi előírásokat.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!