Egy éve törött gerinccel úszik egy hatalmas púpos bálna. Mára annyira legyengült, hogy nagyobb távot már képtelen lesz megtenni.


Utolsó útját teljesíti egy gerinctörés miatt haldokló púpos bálna, írja a Yahoo News. A Moon (Hold) névre keresztelt emlős 4800 kilométert tesz meg a tengeren úgy, hogy sérülése miatt képtelen mozgatni a farkát.

A tudósok évek óta követik Moon mozgását a tengerekben. Két éve például szemtanúi voltak, ahogy borját oktatja.

A hatalmas állat gerincén szabad szemmel is észrevehető, hogy S-alakú lett az egyenes vonal helyett. Ez pedig megakadályozza a farok használatában, melynek fel-le mozgatásával halad a vízben.

A tudósok úgy vélik, hogy a sérülésbe bele fog pusztulni a nőstény. Moon azonban látszólag minden megpróbál még kihozni a hátralévő életéből:

A bálna most Hawaiinál jár, és láthatóan egyre rosszabb egészségi állapotban van. Szakértők szerint ez nem véletlen: hatalmas tömegét a farokcsapások hiányában kénytelen kizárólag a mellúszókkal mozgásban tartani.

Az állat alaposan lefogyott az elmúlt hónapokban, valószínűleg komoly fájdalmakkal küzd, miközben testét ellepték a bálnatetvek. Mindez pedig gyakorlatilag kizárja azt, hogy újra nagyobb távot tudjon megtenni.

Moon utolsó útja rávilágít arra, hogy mekkora károkat képesek okozni a hajócsavarok a természetben, ha nem figyelünk oda. Egyes becslések szerint csak az Egyesült Államok partjainál évente legalább 80 különböző fajta bálna sérülhet meg hajóbalesetben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!