Egy új ellenőrzési technológiának köszönhetően kényelmesebb és gyorsabb lesz a reptéri ellenőrzés 2024 nyarától az Egyesült Királyságban.


Az Egyesült Királyság repülőterein megszüntetik a 100 ml-es folyadékra vonatkozó szabályozást. A most érvényes szabályok értelmében ugyanis csak 100 ml-es üvegekben lehet folyadékot a táskákban bevinni, amit ráadásul külön tasakban kell elhelyezni, ellenőrzéskor pedig ki kell szedni a kézipoggyászból.

A szabályozással véget érhet az a korszak is, amikor az ellenőrzéseket követően túlárazva lehet a reptér területén belül nagyobb kiszerelésű vizet venni.

Az új szabályok szerint Nagy-Britannia repülőterein az utazóknak többé nem kellene 100 ml-es vagy annál kisebb méretű üvegben tárolni a folyadékot a kézipoggyászaikból.

A 2024-ben életbe lépő szabályok azért változhatnak, mert onnantól a poggyászokat egy speciális CT-szkennereken keresztülhaladva ellenőrzik, amelyek a hagyományos 2D-s helyett 3D-s képet mutatnak a táska tartalmáról.

A közelmúltban számos brit repülőteret kritizáltak a biztonsági szolgálat rendkívül hosszú várakozási ideje miatt. A hosszas ellenőrzések miatt egyesek még a járatukat is lekésték.

- mondta John Holland-Kay, a Heathrow repülőtér főnöke a LadBible beszámolója szerint.

Az új biztonsági szkennelő berendezést először Heathrow-ban, Gatwickben és Birminghamben tesztelik. Az Egyesült Királyság más nagy repülőterein 2024 nyaráig kell teljes egészében lecserélniük régebbi technológiát.

A 100 ml-es szabályt egyébként 2006-ban vezették be, és akkoriban átmeneti intézkedésnek tartották.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!