Nagyszabású keresőakciót indítottak a pakisztáni hatóságok, hogy megmentsenek 27 indusi folyamidelfint - írja az MTI. Az állatok táplálékkeresés közben messzire elkóboroltak a szokásos élőhelyüktől.

A veszélyeztetett alfaj egyedei 70 kilométerre távolodtak el az Industól, és az ország déli részén, Szindh tartományban húzódó Dadu-csatornában rekedtek.

Adnan Hamid, a tartományi vadvédelmi hatóság szóvivője szerint egy 250 mentőből és 20 búvárból álló csapat keresi a csatornában az állatokat, amelyek közül eddig hármat sikerült csak kimenteni. Létrehoztak egy 24 órán át hívható forróvonalat is, amelyen a helyi lakosok bejelenthetik, ha eltévedt delfinre bukkannak.

zahoor salmi / Getty Images

A kizárólag az Indusban honos állatok a dél-ázsiai folyami delfin egyik alfaját alkotják. A példányok csaknem teljesen vakok, de a kifinomult látásnak amúgy sem vennék sok hasznát a zavaros folyamban. A vadvédelmi hatóság 1800-ra becsüli a vadon élő indusi folyamidelfinek egyedszámát, amely a természetvédelmi erőfeszítések miatt állítólag újra emelkedik. A populáció négyötöde a Sukkur és Gubbu duzzasztógátak közti 170 kilométeres folyószakaszon él.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!