Több mint 30 éve foglalkoznak pápaszemes pingvinekkel a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1994 óta pedig rendszeresen szaporítják is őket. Azóta összesen 42 fióka kelt ki a tojásból Budapesten, közülük volt az egyik a pénteken elpusztult 22 éves állat is, tudtuk meg Hanga Zoltántól.

Az állatkert szóvivője egyelőre nem árulta el a öregkora miatt kimúlt madár nevét, ezt majd csak jövő héten hozzák nyilvánosságra. Az állatkerti protokoll szerint ilyenkor ugyanis először az állat jelképes örökbefogadóit értesítik, hogy ne máshonnan értesüljenek kedvencük elmúlásáról.

A 22 éves állatnak az utóbbi időben a korával összefüggésben voltak problémái, ezért döntöttek több más kivizsgálás után egy MRI-vizsgálat mellett, ahova altatásban szállították volna a madarat. Hanga Zoltán kiemelte: bár az állatkert állatorvosi rendelője kiválóan felszerelt, de saját MRI-készülékük nincs, ez a berendezés a világ állatkertjeiben is ritkaságnak számít.

A kivizsgálás végül az idős állat halála miatt elmaradt. A madár így is szép kort ért meg: a legtöbb pingvin nem él 22 évig természetes közegében, de állatkertben előfordulnak ilyen korú példányok. A szóvivő hozzátette, hogy a budapesti pingvinpopulációban is akad idősebb, még élő állat.

Mivel a pingvinek alapvetően társasági lények, így csak azért nem érte hatalmas traumaként a 31 tagú csapat többi tagját társuk elpusztulása, mert idős kora miatt már amúgy sem számított a fővárosi pingvinkolónia központi figurájának.

hirdetés

Hanga Zoltán azt is elárulta, hogy az állatkertben elpusztult állatok maradványai csontvázként vagy preparátumként gyakran a Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerülnek. De akár ismeretterjesztési célból évek múltán akár az állatkertben is kiállítják az egykori lakók csontvázait. A szóvivő hozzátette: ez egy különösen nehéz helyzet elsősorban a gondozóknak, akik éveken vagy akár évtizedeken át foglalkoztak egy-egy állattal, aki ennyi idő alatt értelemszerűen nagyon a szívükhöz nő.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben szerencsére van utánpótlás, legutóbb decemberben bújtak ki a tojásból kispingvinek. A négy új jövevényről az állatkert már videót is töltött fel a YouTube-ra:



hirdetés