Cikkünket frissítjük.

Ahogy korábban megírtuk, szabadságpárti forrásoktól az APA osztrák hírügynökség arról értesült, hogy lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti elnök lemondása nyomán.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta. A kancellár Facebookon élőben közvetítette a bejelentést, melyben többek között elmondta, a köztársasági elnökhöz fordul, hogy minél előbb írja ki a választásokat.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbe

Heinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

Péntek este hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi. Az alkancellár másnap reggel lemondott.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!