Egy közgazdász figyelmeztet a bajra: értelmét vesztheti a vezetéknév Japánban, ha minden ugyanúgy megy tovább, mint eddig.


2531-re mindenkinek Szató lesz a vezetékneve Japánban, hacsak nem változnak meg a házastársak azonos vezetéknevét előíró törvények – figyelmeztet tanulmányával a Tohoku Egyetem közgazdász professzora, Hirosi Josida.

– idézi Josidát a Guardian. Mint a Telex szemléjéből kiderül, a Szató már most is vezeti a japán vezetéknevek listáját: a 125 milliós lakosság mintegy 1,5 százalékát, 1 millió 875 ezer embert hívnak így. Josida számításai szerint a név gyakorisága 2022 és 2023 között 1,0083-szorosára nőtt, amiből az következik, hogy ha semmi más nem változik, akkor 2446-ban a japán lakosság mintegy fele viseli majd ezt a nevet, 2531-re pedig mindenki.

A Guardian szerint Josida tanulmányát sokan áprilisi tréfának tartották az erről szóló cikk megjelenésének időpontja miatt. Ez nem is meglepő, hiszen ugyanilyen módszerrel az is kiszámítható, hogy például a 100 méteres síkfutás rekordja egyszer eléri a 0 másodpercet. Josida szerint ugyanakkor nagyon is komoly dologról van szó. Úgy fogalmazott:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!