A zászlókkal vonulók hangos Ruszkik haza! kiabálással vonultak az Andrássy úton.

Tömegek gyűltek össze Budapesten a Városháza előtt, hogy megemlékezzenek az egy éve kitört orosz-ukrán háború évfordulójára. Az orosz agresszió kitörésének egy éves évfordulóján a Fővárosi Önkormányzat és ukrán szervezetek közös plakátkiállítást szerveztek a Városháza parkba, melyet Karácsony Gergely nyitott meg.

A Telex beszámolója szerint ezerre duzzadt tömeg vonult innen a budapesti orosz nagykövetség felé. A tömegben fele-fele arányban vannak ukrán menekültek és magyar szimpatizánsok, sok az ukrán és a magyar zászló is.

Több felől hallani bekiabálásokat is: „Ruszkik, haza”, „Éljen Ukrajna”, „Putin is a killer, Putin is a terrorist is” is elhangzott.

A vonulók között több ellenzéki politikus is feltűnt. A résztvevők az úton ukrán népdalokat is énekeltek, és többször elhangzott a „Szlava ukraini!”, vagy a „Hagyjátok abba a terroristák támogatását!” is.

Az menet az Andrássy útra merőleges Bajza utcánál felállított színpadnál gyűlt össze, mert közvetlenül az orosz nagykövetséghez már nem engedték be őket. A helyszíni tudósító szerint a nagykövetséget háromszoros kordonfal választja el a tüntetőktől.

Este fél hét körül kezdődtek a beszédek a tüntetésen. Az első felszólaló Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt. Ukránul, majd magyaruk is elmondta, hogy szerinte Putyin azt tervezte, hogy először Ukrajnát foglalja el, majd pár évet pihen és Európába megy tovább. Ezt azonban az ukránok megakadályozták. Beszélt arról is, hogy az oroszok eddig már több mint 16 ezer ukrán gyereket vittek el Oroszországba. Végül a tömeg vele együtt skandálta, hogy „Adjátok vissza a gyerekeinket!” Azt kérte a magyar kormánytól, hogy segítse Ukrajnát.

A következő felszólaló Karácsony Gergely volt, aki elmondta, hogy kapott egy rajzot egy ukrán kisfiútól, aki Budapestre menekült Kijevből. Büszke arra, hogy a főváros befogadott menekülteket, és helyt álltak a fogadásukban. Büszke arra is, hogy Budapest a szolidaritás városa, mert Budapest tudja, milyen az orosz tankok jelenléte. Attól azonban szoromú, ahogy a magyar kormány viselkedik, ami szerinte elveszítette az erkölcsi iránytűjét, és nekik ez a konfliktus a szürke ötven árnyalata. A főpolgármester beszélt arról is, hogy ő járt Kijevben, ahol ellátogatott többek között egy óvodába is, ahol az óvónő megmutatta neki, hová kell naponta akár többször is menekülniük a gyerekekkel. Azt üzente a politikusoknak, hogy menjenek el Ukrajnába és nézzenek az ottani emberek szemébe. Karácsony abban bízik, hogy a háború végén az ukránok a magyarokat a barátai közé fogja mégis sorolni. Végül megköszönte az ukránoknak pedig azt, hogy megmentik Európát.

A következő felszólaló egy Csernyihivből menekült ukrán édesanya, aki elmesélte, mit éltek át, mielőtt Magyarországra menekültek. Megköszönte, hogy befogadta őt és gyerekét Magyarország, és külön köszöntetet mondott a főpolgármesternek, akitől segítséget kaptak. Elondta, hogy a gyereke iskolában volt, mikor támadás érte az épületet tavaly márciusban. Azóta az a második születésnapjuk, hiszen túlélték a robbanást. Elcsukló hangon mesélte el, hogy hogyan kereste gyerekét, akit végül telefonon ért el többszöri próbálkozás után, és csak annyit tudott mondani a mobilba, hogy "élek".

Cseh Katalin Európai Parlamenti képviselő is felszólalt, kihangsúlyozva, hogy Putyint tartják háborús bűnösnek. Meg kell mutatni a világnak, hogy van egy másik Magyarország is, amelyik kiáll Ukrajna mellett. A képviselő kötelességének érezte, hogy elmenjen Ukrajnába, hogy megkérdezze, mire van szükségük. Ő ott volt, nem úgy mint Orbán, aki csak a határig ment el golyóálló mellényben. Szerinte a magyarok történelmi felelőssége, hogy ne engedjék Orbánnak, hogy kivezesse az unióból Magyarországot. Úgy vélte, hogy az ukránok az Európai Unióhoz akarnak tartozni, miközben Orbán Viktor legszívesebben kisétálna ebből a szövetség. Ez történelmi bűn, amit nem hagyhatnak. Beszédét „Ruszkik, haza”- val zárta.

Élő közvetítésünk:

Fotók a helyszínről:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!