Nem hajtott végre egy utasítást, így a volt Fideszes alpolgármesterrel ma már szóba sem állnak a párt vezetői - mondta el Koczka Tibor az Úgytudjuk.hu-nak.

2014-ben a párt listavezetője volt, majd öt éve Szombathely alpolgármestere lett, mára viszont komoly konfliktusba keveredett a Fidesszel.

A politikus elmondta, hogy először igazán komolyan tavasszal háborodott fel, amikor

neki és frakciótársainak is kiadták, hogy "bevándorláspártinak, szivárványkoalíciósnak, árulónak kell megszólítani a képviselőtársainkat". Ám ő ezt nem hajtotta végre.

"Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, egyformák, mi pedig a keresztény konzervatív oldalon állunk. A másikat emberi méltóságában hogy lehet így megalázni. Nem a véleményét mondta el, hogy szerinte XY bevándorláspárti, hanem a nevük elé mondták, kivétel nélkül” – magyarázta a lapnak.

Szerinte itt nem arról van szó, hogy mi az a keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának és csapatának a hatalom megtartása a cél, bármi áron is.

„Sajnálom, hogy a többiek nem álltak ki mellettem. Tudom, hogy van olyan, aki úgy látja a dolgokat mint én, de valamiért nem mernek kiállni. Én nyugodtan alszok” – mondta.

A Vas megyei városban az év elején vette át a hatalmat az ellenzék a közgyűlésben,

miközben a Fideszesek között belső konfliktusok zajlottak. A szombathelyi ellenzék ezek után - az országban elsőként - jelentette be, hogy szövetséget kötnek egymással a választásokra, és az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben indulnak minden körzetben. A közös jelöltjük a szocialista Nemény András lett.

A Jobbik korábban azt nyilatkozta, hogy kívülről támogatja a szövetséget, most azonban a függetlenként induló Koczka Tibor mellé álltak.

A politikust hétfőn vették jogerősen nyilvántartásba polgármesterjelöltként, és a Fidesz helyi elnöke még aznap aláírta Koczka kizárásáról a határozatot.

Párttagságának megszűnése a párt alapszabálya szerint már csak formaság, ugyanis automatikusan megszűnik a párttagsága annak, aki függetlenként vagy más párt színeiben elindul a Fidesz bármely hivatalos jelöltjével szemben - írta meg a hvg.hu.

A Fidesz a megyei önkormányzat jegyzőjét, Balázsy Pétert indítja az önkormányzati választáson - írta meg az Index.