Szerda este

áramszünet miatt akkumulátorral működtek a lélegeztetőgépek a Szegedi Járványügyi Ellátó Központ covid intenzív osztályán

- tudta meg az RTL Híradó. Egy elektromos elosztó berendezés lett zárlatos, ezért automatikusan lekapcsolt az elektromos rendszer.

Dr. Zacher Gábor - aki a Hatvani Kórház mellett jelenleg mentőorvosként is dolgozik - elmondta a Híradónak, hogy ilyen esetben az infúziós pumpák és a monitorok át tudnak állni akkumulátorra, és 4-6 órán át működtetik az eszközöket. Azok a lélegeztetőgépek, amelyek rendelkeznek akkumulátorral, szintén tovább működnek, bár rövidebb ideig. És ha kell, akkor az akkumulátorok mellett a személyzet is átveheti a lélegeztetést. Alkalmilag működhet a kézi, ballonos lélegeztetés is, de ehhez megfelelő számú személyzet kell.

Szegeden erre nem volt most szükség, mert az akkumulátorok biztosították az életfenntartó pumpák működését, amíg vissza nem állt az áramellátás.

hirdetés

A Híradó értesülése szerint az épületnek ezt a részét kiürítették, 16 beteget egy másik helyre vittek, hogy a szakemberek további vizsgálatokat végezhessenek, és ne ismétlődhessen meg a műszaki hiba - írta a kórház. A betegeket az eleve Covid intenzív ellátásra kijelölt helyiségekbe helyezték át, így a betegellátásban nem volt fennakadás.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója



hirdetés