Az elmúlt napokban rekordokat döntöttek a koronavírus-járvány fertőzöttségi és halálozási adatai Németországban. Az MTI szombati jelentése szerint az országban 1 314 309 a fertőzöttek száma és 21 567 a halottaké. Csütörtökön 23 679, pénteken 29 875 esetet regisztráltak, ami további, csaknem 30 százalékos növekedés. Egy nap alatt 598 halálesetet jelentettek a vírussal összefüggésben.

Angela Merkel kancellár szerdán mondta el hivatalba lépése óta tett eddig talán legemocionálisabb szónoklatát:

„Ha most karácsony előtt és azt követően túl sok kontaktusunk van, akkor ez lesz az utolsó karácsonyunk a nagyszülőkkel. Ezt nem tehetjük meg”

- mondta, majd hozzátette, az egyetlen járható út, ha az emberek nem találkoznak karácsonykor, hanem otthon maradnak.

„Teljes szívemből sajnálom. De ha ez az ára, hogy elkerüljünk napi 590 halálesetet, akkor azt kell mondjam, ezt el kell fogadnunk.”

hirdetés

A második hullám sokkal súlyosabb következményekkel jár Németországban, mint az első, amikor olyan sikeresen kezelték a járványt, hogy a környező országokból is vittek oda intenzív kezelésre szoruló betegeket. Akkor még az áldozatok száma is viszonylag kevés volt, ezzel szemben december első hetében annyian haltak meg a koronavírus-fertőzésben, mint ahányan 2019-ben közlekedési balesetben.

A kancellár szerdai beszédében kifejezetten támogatta a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia ajánlásait, miszerint a mostani, enyhe zárlatot egy kemény zárlatnak kell felváltania. Ebbe beletartozik a karácsony is, amikor a családi összejöveteleket nem támogatnák. Emellett előrehoznák a január 10-ig tartó karácsonyi szünetet, illetve kiterjesztenék az üzletekre is, mivel egy csendesebb időszak alapvetően segíthet a járványtrend növekedésének megfékezésében.

Az országban egyes tartományok külön-külön kezdtek el szigorítani, nem várták be a következő miniszterelnöki konferenciát.

Először a bajor kormányfő, Markus Söder hívott össze kormányülést Mikulás napjára. Söder bejelentette, hogy a tavaszi után ismét katasztrófahelyzetet hirdetnek ki. Ahol hétnapos átlagban 100 ezer lakosra 200 fertőzöttnél több jut, ott éjszakai kijárási tilalmat vezettek be; a nyolcadik osztály felett osztott oktatás megy (a fele osztály otthonról, a fele az iskolában tanul); szigorúbb ellenőrzések következnek, istentiszteleteket csak maszkban lehet látogatni, énekelni tilos; a nyilvános alkoholárusítás sem engedélyezett.

A miniszterelnök nyilatkozatában hozzátette, hogy ő karácsonytól teljesen lezárná Németországot „amíg csak szükséges”, de legalább január 10-éig.

[next

Szászország már hétfőtől leáll, Michael Kretschmer miniszterelnök bejelentette, hogy bezárnak az iskolák, az óvodák és az üzletek nagy része. Csak a karácsony lesz kivétel, amikor egy család tíz tagja is találkozhat. December 23-27. között a hotelek is nyitva tarthatnak.

Csütörtökön Berlin is a további korlátozások mellett döntött, így az élelmiszerboltokon kívül minden üzlet és az iskolaépületek is bezárnak január 10-éig

A polgármester, Michael Müller arra még nem adott választ, hogy mikortól vezetik az intézkedéseket, de azt elárulta, hogy az ünnepekkor itt nem lesz könnyítés, továbbra is maximum öt ember találkozhat legfeljebb két háztartásból, a 12 év alatti gyerekeket nem számítva.

Nem lesz ünnepi enyhítés Türingiában sem, illetve valószínűleg további szigorítások mellett dönt Szász-Anhalt, valamint Brandenburg. Az ünnepek alatt ezekben a tartományokban nem lesz olyan szintű lazítás, mint amit a miniszterelnöki konferencián elfogadtak, Hessenben kilépési korlátozást vezetnek be a leginkább érintett területeken. A karácsonyról egyelőre nem döntöttek. Baden-Württemberg zöld miniszterelnöke, Winfried Kretschmann rövid, de kemény zárlatot jelentett be a gócpontokban: kijárási tilalom, kevesebb iskolai jelenlét, intézmények bezárása.

A többi tartományban egyelőre csak visszafogottan szigorítanak, viszont

egyre többen fejezik ki azt a véleményüket, hogy egy szigorú zárlatra lenne szükség szövetségi szinten.

Egyelőre kérdéses, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Laschet például már december 27-ét követően bevezetné január 10-ig, hogy 2021-ben már egy normálisabb évhez kezdhessenek. Daniel Günther, Schleswig-Holstein miniszterelnöke szerint már a karácsonnyal el lehetne kezdeni a szigorúbb a lezárásokat, hogy minél előbb megfordíthassák a növekvő trendet.

forrás: 24.hu



hirdetés