Akár véglegesen is elvehetik a kocsit, sőt pénzbírságot is fizethet és a jogosítványától is elbúcsúzhat, aki száguldozik az utakon.


Miután több száguldó autós is balesetet okozott, az osztrák kormány kemény büntetést helyezett kilátásba:

- írja a Der Standard alapján a Telex.

„Van az a sebesség, amikor az autó fegyverré válik” - mondta a Zöldek klímaminisztere, Leonore Gewessler, miután bejelentette, hogy egy új törvényt terjesztenek elő az őrülten száguldozók ellen.

A terv szerint azt lehetne így büntetni, aki

• 60 km/órával gyorsabban megy, mint a városi sebességhatár, azaz 50 km/óra (vagyis 110-zel vagy annál többel),

• 70 km/órával gyorsabban, mint az autópályán megengedett legnagyobb sebesség, azaz 200 km/órával, vagy többel száguld.

Nekik két hétre vennék el az autóját. Ez idő alatt ellenőrzik, hogy volt-e már hasonló esete, és ha igen, akkor akár végleg is elveszik a kocsiját.

Annak már az első alkalommal elveszik az autóját, aki

• a városban 80-nal vagy a sztrádán 90-nel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, vagy ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

A miniszter szerint ennek az intézkedésnek komoly visszatartó ereje lehet majd, mert a megszállott szágoldozóknak az autó egy "szent tárgy".

A Svájcban már működő szabályozást az osztrákok még most tervezik bevezetni, de a dátumot nem jelölték még meg. Ausztriában már büntetik azt, aki nem tartja be a környezetvédelmi (zajvédelmi) okok miatt előírt lassúbb haladást (a táblán erre IG-L felirat figyelmeztet), vagy nem tartják be a követési távolságot, és rátapadnak az előttük haladóra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!