A zsoldos-csoport egyik parancsnoka azt mondta, fogalmuk sem volt, mi történik, ők is csak a Telegramon követték a eseményeket. Meglepődött, amikor rájött, hogy a menetoszlopba parancsolt egysége távolodik a fronttól.


Elképesztő részleteket árult el a Wagner egyik parancsnoka, aki részt vett az egy hónappal ezelőtti Prigozsin-féle lázadásban. Mint mondta, fogalmuk sem volt arról mi történik, ők is csak a Telegramon követték az eseményeket.

Június végén szürreális jelenetek játszódtak le Oroszországban. A Wagner vezetője,

A zsoldosok kevesebb mint egy nap alatt elérték Rosztov-na-Donu városát, majd Moszkva felé vették az irányt. Az orosz fővárostól körülbelül 200 kilométerre azonban a zsoldosvezér váratlanul bejelentette, hogy visszafordítja csapatait. Később kiderült, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz diktátor közvetítésével született egy alku, miszerint Prigozsinék Belaruszba távozhatnak.

A Wagneresek ritkán szólalnak meg a médiában, a BBC-nek azonban a csoport egyik parancsnoka részletesen elmesélte, hogyan élték meg az eseményeket. A Gleb álnéven nyilatkozó katona korábban részt vett a Bahmut körüli harcokban is, az események kirobbanásakor pedig a Luhanszk régióban lévő laktanyában pihentek az egységével. Június 23-án kora reggel kapták a parancsot, hogy csatlakozzanak a Wagneresek menetoszlopához.

A parancs az egyik vezetőjétől jött, akit biztonsági okokból nem akart megnevezni, de mint mondta: az illető Prigozsin és a Wagner Parancsnoki Tanács utasítására cselekedett.

Amikor közeledtek Rosztov-na-Donuhoz, akkor azt a parancsot kapták, hogy vegyék körbe a város összes rendvédelmi szervének épületét, és foglalják el a katonai repülőteret. Glebbék a helyi FSZB irodához vonultak.

Eközben azonban egy Wagner-zsoldosokból álló egység megindult Moszkva felé. Gleb megerősítette, hogy a konvojt a Wagner alapítója, a különleges erők egykori tisztje, Dmitrij Utkin vezette az orosz főváros felé.

A BBC-nek nyilatkozó parancsnok határozottan azt állította, hogy fogalma sem volt a tervről.

- mondta a BBC-nek a zsoldos.

Június 24-én este végül Glebet felkereste az egyik felettese, és minden további magyarázat nélkül közölte vele: neki és az egységének vissza kell térnie a luhanszki bázisra. Eközben ők a Telegramon követték a híreket: így tudták meg, hogy Prigozsin ellen elfogatóparancsot adtak ki, majd azt is, hogy a Wágner-vezér ellen végül ejtették a vádakat és Belarusszba száműzték.

Gleb egysége most azt az utasítást kapta, hogy maradjanak a luhanszki laktanyában és várják a további parancsokat. Arra a kérdésre, hogy miért nem hagyta el a zsoldoscsapatot az események után, a parancsnok azt felelte:

(Forrás: Index, BBC)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!