Komoly baj is lehetett volna abból, ha a szakemberek nem veszik észre időben a lopást. A tolvajokra akár börtönbüntetés is várhat.


Ismeretlen tettesek éjszaka ellopták a Fővárosi Vízművek által felállított árvízvédelmi zsákokat Halásztelek külterületén, Ráckeve és Budapest között, vette észre az Index a vízművek posztjában. A tolvajok mintegy 300 kilogramm jutazsákba töltött murvát vittek el, amelyek fontos szerepet játszottak volna a mélyebben fekvő ivóvízkutak védelmében. A zsákok az árvíz idején a kutak megóvását szolgálják, és a védőművek részeként építették be.

A lopás miatt a vízművek kénytelenek voltak lebontani és újjáépíteni a védműveket, amely időveszteséget és munkaerő-elvonást jelentett más árvízi védekezési helyszínekről. Bár az ellopott tárgyak anyagi értéke nem jelentős, a lopás súlyosan veszélyeztette a védekezést. Amennyiben nem vették volna észre időben a hiányt, a szennyezett Duna-víz akár bekerülhetett volna a vízhálózatba, ami komoly közegészségügyi problémát okozhatott volna.

A Fővárosi Vízművek ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, és a hatóságok vizsgálják az esetet. Az elkövetők akár közveszély okozásának vádjával is szembenézhetnek, amelyért 2-8 évig terjedő szabadságvesztés járhat. Ha a bűncselekményt csoportosan követték el, a büntetés akár 5-10 év is lehet.

Szabó Tibor, Halásztelek polgármestere később a lapot arról tájékoztatta, hogy az ellopott zsákok a szennyvízvezeték lefedésére szolgáltak, így a vízminőségre nem voltak közvetlen hatással, de az eset így is komoly problémát okozott a védekezés során.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!