A Pénzügyminisztérium közleményt adott ki kedd reggel, majd a KSH a közlemény kiadása után félórával tette közzé a kormányzati szektor második negyedéves és egyben első félév pénzügyi adatait. Ezek alapján elég érdekes számok jöttek ki a hiányról.


Kedd reggel közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium, melyben bejelentette, hogy a 2023-as hiánycélt 5,2%-ra módosították – írta meg a Portfolio.hu.

Mivel az eredeti tervben 3400 milliárdos hiánnyal kalkuláltak Varga Mihályék, és ezzzel a 3400 milliárddal lett volna meg a 3,9 százalék, akkor az 5,2 százalék nagyjából 1100 milliárd forintos hiánytúllépést jelenthet – emlékeztet a 444.hu cikke.

A KSH a PM-közlemény kiadása után félórával tette közzé a kormányzati szektor második negyedéves és egyben első félév pénzügyi adatait. Ezek elég rosszak voltak: az előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. Ezen belül a második negyedév eredménye már jobb lett valamivel, az április-májusi hiány 570 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 3,1 százaléka.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!