Itthon is elindult a Revolut Bank, azonban a Magyar Nemzeti Bank arra figyelmeztet, hogy a Revolut Bank ügyfelei a problémás ügyeiket Litvániában kell hogy intézzék, mivel a szóban forgó bank a litván jegybank felügyelete alá tartozik.


A Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indul el Magyarországon. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik - hívja fel a figyelmet az MNB.

Az MNB a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut hazai leánybankként végezze tevékenységét.

A jegybank közleménye:

"A Magyarországon is elinduló Revolut Bank jelenlegi tervei szerint előbb határon átnyúló intézményként (s később tervezetten fióktelepeként), vagyis nem itthoni banklicensszel rendelkező leánybankként működik majd hazánkban. Márpedig így a határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván nemzeti bank, és nem a hazai jegybank láthatja majd el.

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) "fogadó országbeli" felügyeletként így csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépést. E jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot is a felmerülő kockázat - pl. a hazai ügyfelek számára szokatlan, s eltérő átláthatóságú díjstruktúra - vagy jogsértés gyanúja esetén.

A Revolut Bank magyarországi indulásra vonatkozó bejelentése szerint a pénzforgalmi szolgáltatások mellett, új elemként hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet is végez majd. Határon átnyúló intézményként ugyanakkor ennek kapcsán nem a hazai, hanem a litvániai (betétenként és betétesekként ugyancsak maximum 100 ezer eurónyi kifizetést szavatoló) betétbiztosítási rendszer áll majd helyt a hazai betétesek, ugyanúgy, ahogy mind a 16 millió Revolut betétes pénzéért.

Egy-egy hazai ügyfél elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási problémája esetén ezért az érintett fogyasztók (a nemzetközi békéltetési eljárás mellett) alapvetően csak Litvániában -várhatóan litván vagy angol nyelven- kereshetnek majd jogorvoslatot saját ügyeik kapcsán.

A Revolut Ltd. a nyilvánosan elérhető beszámolói szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén.

Az MNB mindekor támogatja a verseny erősödését a hazai pénzügyi piacokon, hiszen az innovációkra, fejlesztésekre, hatékonyabb működésre és akár költségcsökkentésre sarkallja a piaci szereplőket, egyúttal magasabb minőségű, egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatást kínál az ügyfelek számára.

E kedvező folyamatok ugyanakkor - különösen jelentős létszámú magyarországi ügyfélkör megléte esetén - nem lehetnek ellentétesek a hazai ügyfelek érdekeivel, amely minden körülmények közt az elsődlegesnek számít. Az MNB hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként ezért üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!