Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy megnyitották az uniós csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával - jelenti az MTI brüsszeli tudósítója.


Von der Leyen az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság azonnal megkezdi a munkát az Albániából és Észak-Macedóniából delegált tárgyalócsoportokkal. A folyamat első lépéseként megkezdődik az uniós vívmányok átvilágítása a két országban, amely lehetővé teszi, hogy megismerjék az uniós jogokat és kötelezettségeket.

Albánia és Észak-Macedónia tagfelvételi tárgyalásainak megkezdését az tette lehetővé, hogy a bolgár parlament június végén úgy döntött, visszavonja az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót.

Ursula von der Leyen szerint a csatlakozási tárgyalások előrehaladtával a két országban lendületet kapnak majd a beruházások, és javulni fognak a kereskedelmi kapcsolatok az EU és a két tagjelölt ország között.

Szorosabb lesz az együttműködés a kulcsfontosságú területeken, mint például az energia vagy a közlekedés, maximalizálni fogják az uniós finanszírozás felhasználását és hatását. Ez új munkahelyeket, új üzleti lehetőségeket jelent

- idézte az MTI a bizottsági elnök szavait.

Albánia 2014-ben, Észak-Macedónia 2005-ben kapott tagjelölti státuszt. A csatlakozási tárgyalások azonban még évekig tarthatnak, és egyes EU-tagállamok blokkolhatják az előrehaladást. Montenegró és Szerbia például 2012-ben, illetve 2014-ben kezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg Törökország már 1999-ben tagjelölti státuszt kapott, de a tárgyalásokat gyakorlatilag befagyasztották.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!