Tiltakozó demonstrációt tartottak hétfőn balatonfűzfőiek Veszprém központjában. Negyven-ötven autó foglalta el a megyeszékhely legforgalmasabb csomópontját, ezzel lassítva a reggeli forgalmat - számolt be róla a 24.hu.

Már évek óta problémát okoz az, hogy az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladéktárolójának technológiai problémái miatt

a szemétbűz Balatonfűzfőig terjed, amit a lakók nem akarnak tovább tűrni. Azonban hiába követelték, hogy zárják be a hulladéklerakót, kiderült, hogy több mint egy évtizedre meghosszabbítják a működési engedélyt.

A lap azt írja, a civilek múlt héten ígéretet kaptak Veszprém polgármesterétől arra, hogy szeptember 26-án az illetékesek, az érintett önkormányzatok és a civilek egy megbeszélésen egyeztethetnek, az új működési engedély azonban már szeptember 25-től hatályba lép, amelyről az eddigi megbeszéléseken nem volt szó.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala 2031-ig hosszabbította működési engedélyt, amit egy hete hoztak nyilvánosságra.

Ezzel lehetővé teszik, hogy a korábbinál sokkal több fajtájú és minden kategóriában jelentősen megnövelt mennyiségű hulladékot kezelhessenek a lerakó területén. A hivatal jóváhagyta például azt, hogy az eddig engedélyezett évi 2 ezer tonna települési szennyvíziszap helyett évi 50 ezer tonnát rakjanak le Királyszentistvánon.

A balatonfűzfőiek szerint Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. elnöke átvágta őket. Ezért is tartották a hétfő reggeli tiltakozó demonstrációt. Az akciót szervező Soós Gábor a 24.hu-nak azt mondta,

ha nem lesz megegyezés, naponta többször és több helyen is leállítják a forgalmat Veszprémben.