Pár nappal ezelőtt jelent meg egy Kiskunhalas határában telepített biztonsági kamera felvétele, amelyen laikus szemmel is azonosítható, jókora macska látható. A rendőrség szerdán közölte, hogy az elsődleges szakértői vélemények szerint egy fekete párducról van szó.


A rendőrök folyamatosan tájékoztatják a potenciálisan érintett lakosságot, illetve szakemberek által meghatározott helyszíneken "technikai eszközöket" telepítettek. Egyelőre ennyit tudunk biztosan a magyar alföldön kószáló nagymacskáról, amelyről egyébként elmondhatjuk, korunk egyik legtökéletesebb ragadozója.

Akkreditált magyar állatkertből nem hiányzik fekete párduc - már ha tényleg e fajról van szó -, a hazai szabályozás pedig magánszemélyek számára tiltja a tartását

- mondja a 24.hu-nak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtószóvivője. A vonatkozó FM-rendelet a legmagasabb kategóriába a "különösen veszélyes állatfajok" közé sorolja a fajt.

Jelenleg neki a legrosszabb

A párduc vagy leopárd csak megnevezés kérdése, mindkettő az Afrikában és Dél-Ázsiában honos nagymacskát jelöli, amelynek vagy tucatnyi alfaját írta már le a tudomány. A fekete párduc egy színváltozat, a foltos egyedeknek születhet egy-egy fekete kölykük és fordítva. A leopárd testhossza (farok nélkül) 90-160 centi, súlya 25-kilogrammnál kezdődik, és akár 90 kiló fölé terjedhet. Rendszerint lesből támadó, rendkívül erős és sikeres ragadozó. Visszatérve a Kiskunhalason feltűnt állatra,

ő most biztosan nagyon rosszul érzi magát, sőt számára életveszélyes a magyar "vadon".

Induljunk ki abból, hogy nem Afrikából tévedt hozzánk, hanem megszökött valahonnan. Emberek nevelték, táplálták, meleg helyet biztosítottak számára, akár legális volt a tartása, akár nem. A decemberi hideget ezek az állatok nem bírják, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára. Mi több:

"Még a víz megszerzése is problémás lehet, a Bükkben befogott szervál az éhezésen túl valószínűleg inni sem tudott, kicsit úgy tűnt, mintha ki lenne száradva, és nagy lelkesedéssel fogadta az ivóvizet, amikor hozzánk került" - emeli ki Hanga Zoltán. Itt érdemes emlékeztetni, hogy a legyengült állat a szakértői gondoskodás ellenére is néhány nap múlva elpusztult.

Veszélyes, de ok nélkül nem támad

A párduc nem tekinti az embert zsákmánynak, a háziállatokat viszont, és ide kell érteni a kutyákat, macskákat is, igen. Nagyon fontos, hogy az érintett körzetekben fokozottan vigyázzunk állatainkra, és természetesen magunkra. Hanga Zoltán kiemeli, hogy minden vadállat, így a leopárd is jellemzően akkor támad emberre, ha fenyegetve érzi magát, amit agresszióval próbál elhárítani.

Mindegy, hogy eszünk ágában sincs bántani, ha ő veszélyesnek ítéli a helyzetet, támad. Ezért bárki összefutna vele, semmi esetre ne közelítsen, hanem szép nyugodtan sétáljon az ellenkező irányba. A gyakorlatban ez egész jól kivitelezhető, hiszen rendkívül jól rejtőzködő ragadozóról van szó. Erdőben, bozótos területen esélyünk nincs meglátni, ez csak széles, nyílt terepen lehetséges - ilyenekben pedig az alföld bővelkedik. Fontos azonban kiemelni:

fogságban nevelt egyedről van szó, tompulhatott benne az emberektől való óvakodás, ami vad társait jellemzi.

Mi lesz vele?

A rendőrségi közlemény is kiemeli, miszerint természetes környezetében a párduc nagy területeket kóborol be, értelemszerűen nem csak Kiskunhalas közelében számíthatunk felbukkanására.

Hanga Zoltán azonban megjegyzi, hogy nagy általánosságban a gyakorlat azt mutatja, ha egy állat megszökik valamely állatkertből, igyekszik visszatalálni. Ösztönösen próbál az ismeretlen, ijesztő környezetből megszokott, biztonságos közegébe visszajutni.

Senkinek nem célja a fekete párduc elpusztítása, erre csak emberi élet védelmében lehet szükség. Amennyiben elfogják, valamely állatkertbe kerül, ahol megvizsgálják, gyógyítják és felerősítik, ha kell, további sorsáról pedig a hatóságok döntenek. Mivel valószínűleg engedély nélkül tartották, így nem valószínű, hogy eredeti gazdájához visszakerülhet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!