Életmentő beavatkozást hajtottak végre Nyíregyházi Állatpark ezüsthátú gorilla hímjén - közölte az állatkert Facebook-oldalán. Mint írták: három hete a 24 éves hím gorillánál nehezített rágást és nyelést tapasztaltak a park gondozói, ezért miután két napig nem javult az állapota, az állatorvosok úgy döntöttek, hogy elaltatják és megvizsgálják hogy mi akadályozza az állat nyelését.

Az altatás után a röntgen vizsgálatokat nem mutattak elváltozást az ultrahang vizsgálat során, viszont a szakemberek megtalálták a probléma okát:

egy hatalmas méretű tályogot az állat nyelvgyökében ami már oly nagyra növekedett, hogy nem csak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette.

Az orvosok eltávolították a tályog tartalmát, így a probléma akut megoldást kapott.

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Az állatkert posztja szerint a beavatkozás kockázata igen nagy volt, hiszen a főemlősök altatása sosem egyszerű, de az igazi problémát később tapasztalták a gondozók.

Djumbah ugyanis kiválogatta a neki nem tetsző antibiotikumokat, ezért hosszú kísérletezés után mindig más-más nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert hogy az állat szervezetébe bejusson a megfelelő mennyiségű hatóanyag.

Az operáció sikeres volt és az antibiotikum kúra is véget ért.

Kiemelt kép: Facebook/Nyíregyházi Állatpark


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!