Az Indexnek mesélte el történetét Rádi Katalin, aki elmondása szerint éppen alvásra készült az Airbus A380-as gép fedélzetén, november 11-én, amikor a kapitány segítséget kért a hangosbemondón egy rosszul lévő utas miatt.


Mivel Rádi öt éve dolgozik orvosként Németországban egy Nürnberg melletti városban, azonnal jelentkezett a légiutas-kísérőknél. Így emlékszik vissza a történtekre:

"Odavezettek a kínai férfihez, akit addigra egy óriási hányás után eszméletlen állapotban kihúztak az ülések közötti folyosóra. A lábát felpolcolták, nem volt pulzusa, keringése, nem lélegzett, úgyhogy egy másik német sebésszel, aki szintén jelentkezett a kapitány felhívására, elkezdtük az újraélesztést"

Ebben egy nagy táska volt segítségükre, ami gyakorlatilag mozgó kórházként funkcionált. A két orvos munkáját Rádi ápoló férje is folyamatosan segítette. Szívmasszázzsal és oxigénballonnal egy percen át élesztették újra a férfit. Tüneteiből arra következtettek, valószínűleg stroke-ot kapott, így további három órán át stabilizálták az állapotát.

A doktornőt ezután behívták a pilótafülkébe, ahol rádión összekötötték egy német nyelvű egészségügyi bázissal. Nekik kellett elmondania, mi történt. Ezután úgy döntöttek, hogy mivel még túl távol vannak a célállomástól, kényszerleszállást hajtanak végre Szibériában, ahol éppen repült a gép.

Bár közben a beteg állapota stabilizálódott, még mindig nem volt jól, így hiába tiltakozott erősen a felesége a szibériai leszállás ellen, a pilóta végül letette e gépet.

Novoszibirszkben landoltak, ahol orosz orvosok és egy speciális jármű jött a betegért, ami leemelte őt és a feleségét, majd három órányi jégtelenítés után a gép folytatta útját.

A Lufthansa elkérte Rádi telefonszámát és emailcímét, és azt ígérték, hogy majd küldenek neki valami ajándékot, ez azonban még nem érkezett meg - mesélte az Indexnek. A megmentett férfi állapotáról semmi információja nincs.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!