Húsz méter mélyen lévő, bútorozott barlangokban találtak hajléktalanokat az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában. A rendőrség önkéntesekkel együtt tartott terepszemlét, majd felszámolta a veszélyes helyen lévő „otthont”.

A nem mindennapi helyszínről annyi derült ki, hogy a 20 méter mély, földalatti barlangok Kaliforniában, a Tuolumne folyó mentén helyezkedtek el, és a domboldalba vájt lépcsőn lehetett megközelíteni a területet. A folyópart közelében kialakított lakásokba bútorokat és egyéb felszereléseket is vittek az ott élők, de szemétből is akadt bőven. Miután a rendőrség tudomást szerzett a helyről, önkéntesek közreműködésével rövid időn belül rendet tett.

„A Modesto Rendőrkapitányság együttműködött a 9.2.99 helyi közösség önkéntes csoportjával, hogy közös takarítási akciót hajtsanak végre a Tuloumne folyó közelében, különösen a Crater Avenue és a Dallas Street környékén. Az illegális lakóhelyek aggodalmakat keltettek a környéken élők körében és veszélyesek is voltak, mivel ezek a táborok valójában a folyópartba ásott barlangok voltak. A probléma megoldása érdekében értesítettük az ezekben a barlangokban és hajléktalantáborokban élőket a takarítási műveletről. Ezenkívül több javaslattal éltünk, hogy segítsünk nekik megoldást találni erre a helyzetre” – írta a Facebookon is megjelent közleményében a helyi rendőrkapitányság.

„Nehéz volt rájönnünk, hogyan tudtak ennyi holmit behozni, tekintve, milyen nehéz lehet ennyi mindent felcipelni, majd a föld mélyében elrejteni” – mondta Chris Guptill, az Operation 9-2-99 csoport önkéntese a New York Post cikkében. Néhány helyen kábítószereket és más csempészárukat is találtak.

Az akció során összesen csaknem három és fél tonna szemetet sikerült eltávolítani a területről. A korábbi tapasztalatok alapján a barlangtábor lakói maguk ásták ki a lakóhelyeket. Nem foglalkoztak azzal, hogy biztonságos legyen az otthonuk, így félő volt, hogy bármikor rájuk omolhat a föld. A helyiek attól is tartottak, hogy egy esetleges árvíz is komoly veszélyt jelentett volna az ott élőkre.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!