Fábiánsebestyén környéki tanyavilágban bújik meg ez a régi építmény, ami a gondoskodó felújításnak köszönhetően ma is várja a láogatókat.

Fábiánsebestyén határában egykor két szélmalom is díszelgett, ám a történelem és az idő múlásával mára már csak egy maradt fenn. Ez az úgynevezett Cserna-féle, vagy más néven Horváth János-féle szélmalom, amely a Gádoros felé vezető út mentén található. Szerencsére az épület megőrizte jó állapotát, köszönhetően az idők során végzett gondos felújításoknak.

A malom története a 20. század végére meglehetősen szomorú fordulatot vett, hiszen erősen megrongálódott. Az épületből csak a tető nélküli téglafal állt a pusztában, míg a hozzá tartozó melléképületek már korábban elpusztultak. Az elhanyagolt állapotot 2001-ben sikerült megfordítani, amikor teljes körű felújításon esett át a malom. Új tetőszerkezetet, vitorlákat és belsőszerkezetet kapott, így régi dicsőségében tündökölhetett újra.

Bár a vitorlákat azóta eltávolították, mert a szél megrongálta őket, a szélmalom még mindig impozáns látványosság, és kedvelt kirándulási célpont lett. A malom környékén szalonnasütő helyet alakítottak ki, ami még vonzóbbá tette a látogatók számára.

A malom kulcsát bárki elkérheti a helyi Mentési Központból, így a fábiánsebestyéni szélmalom szabadon megtekinthető, lehetőséget kínálva egy különleges és nyugodt hétvégi programra.

Ez az építészeti örökség nemcsak Fábiánsebestyén történelmét őrzi, hanem a látogatók számára is betekintést nyújt a szélmalmok régi világába, miközben kellemes időtöltést kínál a természet ölelésében.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!