A dolgozók feltűnőnek tartják, hogy ismereteik szerint kizárólag magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég. A szakszervezet szerint ráadásul az elbocsátott munkavállalók között nagy számban találhatóak olyanok, akiknek a munkaviszonya elérte vagy meg is haladta a húsz évet a gyárban.


A gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről – mondta a Népszava kérdésére Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára. Ez azonban nem is volt törvényi kötelezettség, mert információik szerint novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszám leépítésnek.

A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél nem autógumik előállítása folyik, hanem autóalkatrészek gyártása, közel 1800 munkavállaló foglalkoztatásával.

A gyárban terjednek már olyan hírek is, amelyek szerint elképzelhető, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatja meg az utat a mostani elbocsátási hullám. Jelenleg is már közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban.

A szakszervezeti titkár szerint a vezetés célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza alkalmazottait, ezt látják igazolva a mostani elbocsátások esetében is. Hajdú Roland úgy tudja, hogy az ötven elbocsátott munkavállaló között nagy számban találhatóak olyanok, akiknek a munkaviszonya elérte, sőt meg is haladta a húsz évet a gyárban.

Ezt támasztja alá, hogy a betanítás után vezetői dicséretben részesültek a betanításban részt vevő, most pedig elbocsátott dolgozók.

A Continental magyarországi vezetése a következő választ küldte a Népszava megkeresésére:

"A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melyről a törvényi előírásoknak megfelelően értesítettük a helyi érdekképviseleteket. A jelenlegi lépés nagyrészt a kölcsönzött munkavállalókat érinti és a folyamatot 2023 végéig hajtjuk végre.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!