Orosvári Zsoltnak havi 85 ezer forintból kéne megélnie. Szerinte ez az összeg méltatlan a jelenlegi élelmiszerinfláció mellett.


Csupán 85 ezer forint rokkantsági ellátást kap autoimmun betegsége után Orosvári Zsolt, aki ebből a pénzből próbálja fenntartani magát és egyedülálló szülőként felnevelni két kislányát. A férfi most úgy döntött, az alacsony nyugdíja miatt beperli az államot - számolt be róla a Blikk.

A lap szerint Zsolt esete nem egyedülálló:

Zsoltnak gyerekkorában félre kezelték a vakbélgyulladását, ami miatt később a súlyos autoimmun betegség alakult ki nála. A férfi korábban egy klíma-nagykereskedelmi cég Dunántúlért felelős igazgatója volt, 2008-ra azonban elviselhetetlenné vált a fájdalma, így két évre rá rokkantnyugdíjassá nyilvánították.

„A nyár elejéig kitartottak a tartalékaim, de most már a padlón vagyok. A kapott összeg méltatlan a jelenlegi 50 százalékos élelmiszerinfláció mellett.

- mondta Zsolt a Blikknek.

A perben a férfi az emberi méltóság és a szociális biztonság jogsérelme, illetve a 2020 utáni és a korábbi rokkantellátások közötti indokolatlan különbségtétel miatt támadja az államot. Az ügy első tárgyalását múlt pénteken tartották a Veszprémi Törvényszéken. A felperes ügyvédei itt határidőt kaptak arra, hogy megfogalmazzanak egy beadványt az Alkotmánybíróság számára egy lehetséges törvénymódosítás érdekében.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!