A Google tavaly nyáron jelentette be Digital Wellbeing (Digitális Jólét) nevű kezdeményezését, aminek keretén belül az Android rendszerbe számos olyan új funkciót építenek be, amik próbálnak segítséget nyújtani a felhasználóknak abban, hogy faraghassanak a kijelző előtt töltött idejükből. Ennek nyomán más cégek is követni kezdték a példájukat, a Facebookon és a Instagramon is van már olyan számláló, ami statisztikákat szolgáltat arról, hány órát töltünk a közösségi felületeken.

A Google még több ötletet szeretne megvalósítani, öt olyan kísérleti alkalmazást is tesztre bocsátott a felhasználóknak, amik a digitális jólétet szolgálják. Az appok "Experiment with Google" csomagban jelentek meg a héten, és a túlzásba vitt telefonhasználatot próbálják csökkenteni. Már mindegyik beszerezhető a Google Play áruházból.

Az Unlock Clock gyakorlatilag egy élő háttérkép, amin számláló mutatja, hányszor oldottuk fel a nap során a mobilunkat. Ezt már bárki kipróbálhatja, amennyiben letölti a Google Play áruházból.

A Post Box a figyelmet elvonó értesítésektől védené meg az idegrendszert, a nap során mindet begyűjti, és rendszerezve, naponta négy részletben jelzi őket. Innen szerezheti be, ha kipróbálná.

A We Flip célja, hogy a társaságban való mobilhasználatot korlátozza játékos módon, gyakorlatilag egy digitális csendkirály, csak okostelefonnal. Az appban össze lehet párosítani a csoporttagok készülékeit, ezután pedig elindítani egy számlálót. Ha bárki feloldja a mobilját, a menet megszakad mindenkinek, sőt még azt is kijelzi, ki volt az, aki nem bírta ki.

A Desert Island egyfajta diétára fogja a készüléket, és csak a legalapvetőbb appokat fogja össze egy csokorba, a naptárat, a kamerát, a Gmailt, a Térképet és a Jegyzeteket. A felhasználó ezután egy 24 órás kihívást teljesíthet, sikerül-e csak ezeket használnia, és nem megnyitni a többi olyan alkalmazást, ami felemésztené az idejét, mondjuk az Instagramot.

A Morph leginkább a Samsung Bixby rutinjaihoz hasonlít, alkalmazkodik az éppen végzett tevékenységünkhöz, és mindig ahhoz mérten próbálja felkínálni a megfelelő alkalmazást, mondjuk a levelek megnyitását, a naptárat. Ehhez azt figyeli, a nap melyik órájában vagyunk és hol tartózkodunk.

Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti

A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!