Sokan úgy készülnek a karácsonyra, hogy koronavírus tesztet csináltatnak a karácsony előtti napokban, hogy negatív teszttel aztán elutazzanak rokonaikhoz, és együtt töltsék az ünnepeket.Van olyan, aki már most teszteltette magát a karácsonyi utazáshoz készülve. Ő az RTL Híradónak azt is elmondta, miért.

"PCR-tesztet végeztettem. Amennyiben negatív lesz a tesztem, úgy jövő héten szeretnék hazautazni a családomhoz, és szűk körben megünnepelni a karácsonyt"

- fogalmazott az RTL Híradónak.

Több magánlaborban is nőtt karácsony előtt a tesztre jelentkezők száma, az egyik magánlaborban például már a karácsony előtti időpontok 60 százalékát lefoglalták. Mind a kettő, vagyis az antigén és a PCR-teszt után is ugyanolyan nagy az érdeklődés. A Wáberer Medical Centre divízióvezetője szerint viszont az a legbiztosabb, ha valaki mindkettőt megcsináltatja, és a tesztelés előtt két napig már nem megy sehová.

Szlávik János infektológus viszont óva int attól, hogy bárki negatív teszttel elutazzon idős rokonaihoz, mert a teszt előtti napokban vagy utána is megfertőződhetünk.

hirdetés

"A tesztek mindig egy adott időpillanatot mutatnak, és sajnos nem tudhatjuk azt, hogy a következő napon mi történik velünk. Tehát, hogyha az egyik nap a tesztünk negatív, attól még a következő napon nyugodtan lehet pozitív. Sajnos az, hogy egy tesztet csináltatunk egy családi vacsora előtt, az egy álbiztonságot mutat"

- nyilatkozta Szlávik János, aki szerint éppen a családi rendezvények jelentik a legnagyobb rizikót a fertőzés szempontjából, mert olyanokkal találkozunk, akik veszélyeztetettek. Ráadásul idő kell a megfertőződés után ahhoz, hogy a vírus jelenléte kimutatható legyen.

"A legkritikusabb időszak az pont az első két nap, amikor még éppen nem jelennek meg azok az antitestek, vagy éppen még nem lehetett kimutatni az antigént, vagy a vírusnak a genetikai anyagát, viszont másnap már igen. Úgyhogy azt kell, hogy mondjam, hogy az ilyen tesztek igazából nem segítenek abban, hogy megvédjük az ismerőseinket"

- mondja az infektológus.

Szlávik János azt is hozzátette, akkor tudjuk biztosan megvédeni a rokonainkat a fertőzéstől, ha karácsonykor nem találkozunk velük.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés