A Népszava készített összeállítást a magyar börtönök egyre aggasztóbb helyzetéről. A lap azt írja: "kaotikus helyzet" uralkodik a rácsok mögött.

A cikk szerint folyamatosak a bántalmazások, zsarolások, élősködések, sok fogvatartott fél, mert a cellájában sincs biztonságban. Bármi megtörténhet, és az őr nem szegül szembe a rabokkal. Én sem tenném 160 ezer nettóért - nyilatkozta a Népszavának Kadlót Erzsébet, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára, aki ügyvédként maga is rendszeresen jár börtönökben.

"Az én tapasztalataim szerint nem igaz, amit a BVOP állít. Vannak bv-intézetek, ahol egy-egy szintet már csak „Jurassic Parknak” vagy „Mordornak” hívnak a fogvatartottak, annyira borzalmas a helyzet"

- tette hozzá.

A szakember kiemelte: a problémák nagy része a túlzsúfoltságra és a börtönőrök létszámhiányára vezethető vissza. Van olyan börtön, ahol az ügyvédnő elmondása szerint az egyik hétvégén hat felügyelő vigyázott 1500 fogvatartottra, s mint fogalmazott, a „fogvatartottak sem hülyék”, látják, hogy szinte mindig ugyanazok vannak szolgálatban, és ebből levonják a számukra előnyös következtetéseket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>