A fellebbviteli bíróság döntése értelmében a házkutatási parancs végrehajtása után még akkor sem térhetnek el az eljárásrendtől, ha a vizsgálat alanya egy volt elnök.


A szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtökön leállította Donald Trump floridai birtokán lefoglalt dokumentumok harmadik fél általi felülvizsgálatát - írja a CNN.

Korábban Aileen Cannon amerikai körzeti bíró különleges jogi szakértőt nevezett ki az FBI által a Mar-a-Lagóban lefoglalt több ezer dokumentum átvizsgálására. A szakértő feladata az volt, hogy eldöntse, az iratok közül melyeket használhatják a nyomozás során. A csütörtöki döntés szerint a bírónak eleve nem kellett volna az eljárás menetébe avatkozni.

A fellebbviteli bíróság érvelése szerint „a törvény egyértelmű”, és

A döntés hét napon belül életbe lép, hacsak valamelyik érintett nem nyújt be sikeres felfüggesztési kérelmet. A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint Trump csapata még nem döntötte el, hogy fellebez-e az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróságnál, de mérlegelik a lehetőséget.

Az FBI augusztus 8-án tartott előzetes bejelentés nélküli házkutatást Donald Trump Palm Beach-i birtokán, ahonnan több ezer irattal távoztak. A vizsgálat során arra kerestek bizonyítékot, hogy a volt elnök mandátuma lejárta után megtartott-e titkosított iratokat.

A razzia alatt feltörték Trump széfjét és átkutatták az egész golfhotelt is.

A New York Times értesülései alapján 300 titkosított CIA-, FBI- és NSA-dokumentumot is lefoglaltak Trump birtokán.

A bírósági beadványok alapján az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatás akadályozása, a kormányzati nyilvántartások hanyag kezelése és a kémtörvény megsértése miatt folytat nyomozást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!