Arról ír a portfolio.hu, hogy a forró, csapadékszegény időjárás miatt Európa több folyójának vízszintje a történelmi mélypontok közelébe süllyedt, miközben hőmérsékletük jelentősen megemelkedett, ez pedig veszélyezteti az energiatermelést is.


Paksnál például mindössze körülbelül 70 centiméterrel áll a Duna vízszintje a valaha mért legkisebb vízállás felett, ez pedig az atomerőmű életére is kihat.

A portfolio.hu megkereste az erőművet, ahol azt a választ kapta: négyfokozatú intézkedési tervvel rendelkeznek arra az esetre, ha alacsony a Duna vízállása, jelenleg azonban még csak az első fokozat szintjét érték el, amely az előírt előkészítő műszaki intézkedések végrehajtásán kívül az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja.

Ugyanakkor a portál szerint a folyó felmelegedése már hat az energiatermelésre, ugyanis - a létesítmény önfogyasztását levonva - több tíz megawattal kisebb teljesítmény volt tapasztalható az atomerőmű honlapján közölt információkhoz képest. A portfolio.hu szerint mivel egyéb okok kizárhatók, a termelés csökkenését feltehetően a vízhőmérséklet emelkedése, illetve az atomerőmű kondenzátorainak romló hatásfoka idézhette elő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!