Az ország élére 9 év után térhet vissza a korábban az Európai Tanács elnökeként is tevékenykedő Donald Tusk. Hárompárti koalíció jöhet a 38 milliós országban.


57,52 százalékos a lengyelországi parlamenti választások voksainak feldolgozottsága hétfő délután. A legújabb adatok szerint az eddig kormányzó, Jarosław Kaczyński fémjelezte konzervatív jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a szavazatok 37,83 százalékával rendelkezik, azaz a korábbi adatokhoz képest lassan, de folyamatosan csúszik vissza.

Hasonlóan lassú tempóban, de erősödik a legnagyobb kihívó, a Donald Tusk volt Európa Tanács-elnök vezette Polgári Koalíció (KO), ami jelenleg 28,27 százalékon áll. A KO várható koalíciós partnerei közül a Harmadik Út 14,39, a Baloldal 8,3 százalékon áll (mindkét párt némi erősödés után).

Jelen állás szerint tehát egyre biztosabbnak tűnik, hogy

Míg a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság, és a 2017 az ország élén dolgozó Mateusz Morawiecki ellenzékbe szorulhat.

Korábban Donald Tusk már bejelentette a koalíció győzelmét, beszédében pedig úgy fogalmazott: „a gonosz időknek vége. a PiS uralmának vége, megcsináltuk. Megnyertük a demokráciát, megnyertük a szabadságot, megnyertük a szeretett és szabad Lengyelországunkat. Fényes napként vonul be a mai a lengyel történelembe, mint Lengyelország újjászületése.”

A választáson az 1989-es rendszerváltás óta látott legnagyobb részvétel volt, 72,9 százalékos. A durva, személyeskedésektől sem mentes kampány után a két oldal lényegében csak az Ukrajnának nyújtott támogatásokban és a határozott Oroszország-ellenes politikában értett egyet. Ez utóbbi retorika alól egyedüli kivételt az ukránokkal kritikusabb hangot jelentő Konföderáció pártja jelentett, akik azonban jelenlegi 7,3 százalékos eredményükkel várhatóan nem lesznek abban a helyzetben, hogy a kormányzás közelébe kerülhessenek.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!