A BBC anyagában több rejtett kamerás felvétel is látható, amelyeken iszlám vallási vezetők egynapos házasságokat ajánlanak fel férfiaknak. A riportból kiderül, hogy az ország törvényeit egynapos, sőt, olykor egyórás házasságkötésekkel játszák ki, így a felekre az adott idő alatt más szabályok érvényesek. A cikk megemlíti, hogy ennek az iparnak szerves része a pedofília, az alanyok ugyanis rendszerint fiatalkorúak.


Az egyik imám megemlíti, hogy törvényes keretek között minden gond nélkül el tudják intézni, hogy a férfiak el tudjanak venni feleségül egy órára egy 9 éves kislányt.

Irakban az állam hivatalosan tiltja ezt a gyakorlatot, de a BBC újságírói által megkeresett 10 vallási vezető közül 8 vállalta, hogy a nagy korkülönbség ellenére összeadja a párokat, sőt, egyikük még azt is felajánlotta, hogy közvetítőként segít lányt találni. Az anyagban egyébként több imám is megszólalt, az egyiktől például azt kérdezték, hogy lehetséges-e össze tudna adni egy felnőtt férfit és 13 éves szűz lányt.

Igen, csak arra vigyázz, hogy ne veszítse el a szüzességét.

- hangzott el a válasz.

Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy mi történik, ha egy lánynak baja esik egy ilyen házasság során. Erre az imám csak annyit mondott, hogy ez már csak ő és a férje dolga.

Gyermekprostitúció

A vallási vezető, aki felajánlotta, hogy kerítőként is segíti az újságíró dolgát, azt ígérte, hogy ha kell, akkor képet is készít a kislányról, a férfi pedig majd az alapján eldönti, hogy szeretné-e a dolgot vagy sem. Az imám nyugtatólag elmondta, hogy a lány biztosan benne lesz a házasságban, mivel ő is pénzt fog kapni az üzletből.

A riportban megszólaló fiatalkorú lányok azt mondták, hogy a kerítőktől rendszeresen fogamzásgátló injekciókat kapnak, hogy nehogy teherbe essenek valamelyik villámházasság alkalmával.

A feleknek ráadásul a házasságok felbontásával sem kell törődniük, mivel azokat határozott időtartamra kötik, 60 perc e legrövidebb, 99 év pedig a leghosszabb opció.

Félelem

A BBC-nek nyilatkozó lányok közül többen azt mondták, rettegnek attól, hogy elveszítik az szüzességüket, mert akkor a jövőben gyakorlatilag lehetetlen lesz normális férjet találni, ha pedig kiderül, hogy egy menyasszony nem szűz, annak borzasztó következményei lehetnek. Irakban tehát virágzik a félig törvényes gyermekprostitúció, a fiatal lányok nagy része pedig már megmondani sem tudja, hogy hány alkalommal volt férjnél az elmúlt években.

Az iraki állam szóvívője elmondta, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek ellen csak akkor tudnak tenni, ha a lányok vagy a környezetükben élők a rendőrséghez fordulnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!