Somogyban már a fideszeseket is kikezdte a NER, most a város egykori jobboldali vezetői próbálják meg lenyomni a jelenlegi kormánypárti vezetést.


Egykor fideszesként vágott bele a politikába, sikerrel indult a polgármesteri címért, országgyűlési képviselő lett, majd maradt városvezető, most pedig beáll az ellenzéki összefogásba Karvalics Ottó, Barcs volt polgármestere, aki szerint nagyon rossz irányba mennek a dolgok a Somogy megyei településen.

Fotója már meg is jelent a helyi ellenzéki összefogás jelöltjeit bemutató képek között. Hivatalosan két civil egyesület fogott össze, valójában helyi ellenzékiek kötöttek szövetséget a helyhatósági voksolásra – írja a Népszava.

Az ellenzéki összefogás tagja lett Racsek József, volt fideszes alpolgármester, majd a járási kormányhivatal vezetője is. Őt a lap forrásai „ősfideszesként” írták le, míg Karvalics a 90-es években volt a Fidesz és az SZDSZ közös, majd az MSZP jelöltje is, mire a 2000-es években betagozódott a jelenlegi kormánypártba.

Később, a 2010-es években a parlament létszámának csökkentésével a két dél-somogyi választókerületet kvázi összevonták, és a térség két kormánypárti jelöltje közül a korábbi KDNP-s egyházügyi államtitkárt, Szászfalvi Lászlót favorizálták a pártközpontokban.

Racsek József most azt mondja: „Soha ilyen rossz állapotban nem volt a város.

„Ráadásul már eluralkodott a félelem, hiszen itt nincsenek komoly cégek, az önkormányzat a legnagyobb munkaadó, így valamilyen formában mindenki függ tőle, ha nem maga, akkor családtagja vagy ismerőse révén. Az emberek már az előtt is körülnéznek, ki látja őket, ha megállnak az utcán beszélgetni valakivel, akiről köztudott, hogy ellenzéki” – ezt már Anderné Röszler Erika, az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje.

Mivel ő Ander Balázs Jobbik-alelnök és helyi parlamenti képviselő felesége, a kormányoldal azzal vádolja őket, hogy családi bizniszt akarnak csinálni a településből. Anderné szerint ezzel az egy dologgal tudja őket támadni a Fidesz. „Próbáltunk közismert és feddhetetlen helyieket jelölni az egyes körzetekben. Nem számít, ki, melyik párthoz kötődik, hiszen egy kisvárosban nincs valódi pártpolitika, s a választáskor is kevésbé esik ez latba, mint a parlamenti voksolásnál” – teszi hozzá.

Ha lett volna összefogás 2019-ben, a nyolc körzetből úgy hatban nyerhetett volna az ellenzék, így viszont szétforgácsolódtak a kormánypártokkal elégedetlenek voksai – mondta el a Népszavának Horváth József önkormányzati képviselő.

Karvalics Ottó szerint helyi ügyekben nem működik az a mentalitás, hogy aki nem áll be a sorba, azt ellehetetlenítik, egy várost nem lehet kompromisszumok megkötése nélkül vezetni.

Racsek József pedig úgy fogalmaz: „Nem én változtam, nem léptem ki sehonnan, még a Fidesz-párttagkönyvem is megvan, igaz, az elmúlt időszakban történtek miatt már kevésbé tartom olyan becsben, mint korábban…”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!