Hová tettem? Mit is akartam? Hová is indultam? Ezek a kérdések a kor előrehaladtával egyre gyakrabban jelenhetnek meg életünkben. Ahogy minden más szervünk, úgy agyunk és annak képességei is változnak idővel. Az időskori memóriazavarok hátterében több megbetegedés is állhat, ezek tisztázásához mindig szakorvos segítségét kell kérni. Viszont egy kevéssé ismert vitamin rendkívül fontos szerepet játszik az agy működésében is: a B12-vitaminról a legtöbb embernek a vörösvérsejt-termelésben játszott szerepe vagy a hiánya esetén fellépő vészes vérszegénység juthat eszébe, pedig ennél többről van szó.

A B12-vitamin - más néven kobalamin - egy, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamin, amely részt vesz a sejtszintű anyagcserében, elengedhetetlen a sejtek megújulásához.

B12-vitamint elsősorban állati eredetű táplálékkal viszünk be: remek B12-forrás a sertés, illetve marhabelsőség, a sovány juhhús, a lazac, a tejtermékek, a sajtok és a tojás. Hagyományos - tehát nem diétás, vegán vagy vegetáriánus - étkezés mellett a bevitt táplálékok B12-vitamin tartalmának nagyjából 50-60 százaléka szívódik fel. Mivel a felszívódáshoz egészséges bélflórára van szükség, így azok, akiknek ezen a területen bármilyen problémájuk van, vitamin pótlására szorulhatnak. Egyes gyógyszerek - például néhány antibiotikum és gyomorfekélyre vagy cukorbetegségre felírt szer - is lecsökkenthetik a B12-vitamin felszívódását, erről a kezelőorvosnál kell pontos tájékoztatást kérni. Az idősebbek számára kockázati faktor lehet, hogy a B12-vitamin felszívódása 50 éves kor felett jellemzően csökken, ez pedig akár idegrendszeri problémákat is eredményezhet.

A B12-vitamin fontos szerepet játszik az idegsejtek - más néven neuronok - külső burkát adó mielinhüvely felépítésében, amely tulajdonképpen a neuronok szigeteléseként képzelhető el. A mielin egy fehérje és lipid komplex, amely az agy elektrofizikája szempontjából a vezetést segíti elő. Nagy fokú B12-vitamin-hiány esetén ezért a közérzetet érintő tünetek, például lehangoltság, memóriaproblémák, kimerültség, súlyosabb esetekben idegrendszeri tünetek, így a karok, lábak bizsergése, zsibbadása, de akár egyensúlyvesztés is felléphet. Rendkívül fontos, hogy ilyen esetben minél előbb orvosi segítséget kell kérni, mert a vitaminhiány okozta idegi károsodás maradandó is lehet. Nehezíti a vitaminhiány felismerését, hogy az alacsony B12-szint sokáig nem okoz látványos tüneteket, ezért a hiány kezelése is később kezdődhet meg. Hiánya laboratóriumi vizsgálattal kimutatható, így ha ez áll az időskori memóriaproblémák hátterében, a pótlásra van lehetőség.

Fontos, hogy mindig orvos segítségével kell tisztázni, hogy az időskori memóriazavar mögött valóban a B12-vitamin hiánya áll-e, ugyanis ebben az életkorban számos agyi betegség mutathat nagyon hasonló tüneteket. Arra vonatkozóan egyelőre nincsen tudományos bizonyíték, hogy a B12-vitamin preventív célokra is használható, az viszont mára igazolt tény, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen fontosságú.

Szponzorált tartalom

Ha már kialakult a B12-vitamin-hiány a szervezetben, akkor a B12-vitamin Ankermann® tabletta megfelelő választás lehet. Az első és idáig egyetlen¹ gyógyszerként törzskönyvezett - azaz hatásossági, minőségi és biztonságossági előírásoknak megfelelt -, szájon át bevehető tabletta B12-vitamin (cianokobalamin) hatóanyaggal. Nagy dózisának, a tablettánként 1000 mikrogramm B12-vitamin-tartalomnak köszönhetően alkalmas a normálisnál alacsonyabb B12-szint rendezésére, még betegség vagy természetes öregedési folyamat okozta felszívódási zavarok esetén is. Naponta egyetlen tabletta képes pótolni a fennálló B12-vitamin-hiányt, és enyhíteni a tüneteket.

¹Forrás: www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis

További információ: b12ankermann.hu; facebook.com/b12vitaminankermann.

A cikk a Wörwag Pharma Kft. (1037 Bp., Montevideo u. 5., Tel: (1) 345-7350, [email protected], woerwagpharma.hu) támogatásával készült.

B12LaiPRN2.20.09.15. Szöveg lezárása: 2020.09.15.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kiemelt kép: Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!