Tömegesen jelentek meg a közterületen a szórakozni vágyók, de az emberek többsége együttműködő volt és a vendéglátóipari egységek is betartották a védelmi intézkedéseket. Kirívó szabályszegés nem volt a hétvégén, a teraszok és kerthelyiségek megnyitásánál a szabályokat megszegőkkel szemben elsősorban figyelmeztetést alkalmaztak, hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes azért hozzátette: a maszkviselési szabályok megszegése miatt 2137 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 2134 esetben léptek fel, ületekben pedig három esetben nem viseltek maszkot. 34 emberrel szemben kellett intézkedni tömegközlekedési eszközökön.


Vendéglátóhelyet nem kellett bezáratni, egy nyíregyházi apartmanhoz csendháborítás miatt vonultak ki, ezt az ügyet még vizsgálják.

915 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: szombaton 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezett az országba. Mivel a Sinopharm vakcinában teljes, elölt vírus van, ezért erőteljes immunválasz alakulhat ki. Arra számítanak, hogy ez a vakcina majd hatásos lehet a variánsokkal szemben is, de ezt még vizsgálják.

A magyar oltóanyag is elölt vírust fog tartalmazni.

Elindult az online oltási időpontfoglalás, ezt a lakosság kedvezően fogadta Müller Cecília szerint. Mindenki, aki regisztrált, jelentkezhet közvetlenül az oltásra a taj-szám és a születési dátum megadásával az eeszt.gov.hu oldalon.

Nem minden áldozatnak volt alapbetegsége

176 olyan beteget vesztettünk el mára, vannak közöttük fiatalok és olyanok is, akiknek nem volt alapbetegségük, ennek intő jelnek kell lennie, hogy oltassuk be magunkat, mondta el Müller Cecília.

Már Svájcban is detektálták az indiai variánst, a Magyarországon használt mind az öt vakcina védelmet nyújt ellene a virológusok szerint, Ezt azonban majd az idő dönti el, Magyarországon nem jelent meg ez a mutáns, Európában sincsen elég eset a következtetések levonásához.

Müller Cecília kijelentette: örülünk a felszabadult baráti találkozásoknak a teraszokon, de továbbra is felelősséggel tartozunk egymás iránt, ezért a közterületen maszkot kell viselni és a higiéniai szabályokat be kell tartani.

A szennyvízminták azt mutatják, hogy a legtöbb városban csökkenőben a vírus örökítőanyagának a mennyisége, csak Deberecenben mértek stagnálást.

Koronavírus

Beperli az EU az AstraZenecát a késlekedés miatt

Rejtély az Európai Unió szerint, a brit-svéd cég miért nem szállította le időben a megfelelő mennyiségű Covid elleni vakcinát.

A Sinopharm leányvállalata gyerekeknek adható vakcinát kezdett embereken tesztelni

Ausztriában 1566 új fertőzöttet regisztráltak, 11 beteg vesztette életét


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!