Czeglédy Csaba és társai ellen "bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás" gyanúja miatt folyt eddig büntetőeljárást.

A vád szerint a "vezetésével létrejött bűnszervezet" 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amelyik diákmunka közvetítéssel foglalkozott.

A vád úgy tartja, hogy 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a céghálózat az állami költségvetésnek.

Az Európai Parlamenti választáson azonban a Demokratikus Koalíció listájának 36. helyén szerepel Czeglédy Csaba, és a kampányban - mint képviselőjelöltnek - neki is jár a mentelmi jog. Bár kezdeményezték ennek felfüggesztését, ez a Nemzeti Választási Bizottság ülésén nem kapott kétharmados többséget.

Miután a NVB május 7-én, kedden nem függesztette fel a politikus mentelmi jogát, törvényi előírások miatt a Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást

tudta meg a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

A lap szerint a Csongrád Megyei Főügyészség szerette volna, ha továbbra is nyomozhatnak Czeglédy Csaba ellen.

A büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek már nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést közvetlenül azután ki kell hirdetnie, hogy kézhez veszik a választási bizottság írásba foglalt határozatát.

Czeglédy Csaba ezzel az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig elkerülheti a további eljárást. Azt követően az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellene ahhoz, hogy ismét bíróság elé állíthassák.