A kutatók eddig azt gondolták, hogy a kihalt barlangi medvék egyik példányát találták meg. Az újabb vizsgálatok azonban más eredményeket hoztak.


Meglepő eredményeket hozott annak a tökéletes állapotban megmaradt medvemúmiának a vizsgálata, amit még 2020-ban találtak meg a Kelet-szibériai-tengeren található Bolsoj Ljahovszkij-szigeten - írja a Live Science. Kiderült, hogy a maradványok sokkal fiatalabbak annál, mint eddig gondolták, és nem is arról a fajról van szó, amit eddig a kutatók gondoltak.

A permafrosztban tökéletesen megőrzött leletre rénszarvaspásztorok bukkantak rá 2020-ban. Akkor a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem (NEFU) Lazarev Mamutmúzeum Laboratóriumának kutatói

Ennek a fajnak az egyedei körülbelül 3,5 méter magasra nőttek és a súlyuk körülbelül 1500 kilogramm volt. A barlangi medvék azonban körülbelül 22 ezer éve, az utolsó jégkorszak idején kihaltak. Így a kutatók azt gondolták, hogy a lelet is körülbelül ennyi idős lehet.

Az állat egy körülbelül 1,6 méter magas nőstény volt, ami 2-3 éves lehetett, amikor elpusztult. A kutatók az állat gerincén sérüléseket találtak, amelyeknek köze lehetett a halálához.

A tetem szinte tökéletesen megőrződött a szibériai fagyos talajban: az állat bőre, szőrzete, fogai, orra, karmai, testzsírja és belső szervei is konzerválódtak. Emellett a gyomortartalma is fennmaradt, ezek alapján pedig az állat az élete végén madarakat és növényeket fogyasztott.

A kutatók a medve agyát is eltávolították, amit majd tanulmányozni szeretnének.

A legvalószínűbb magyarázat erre, hogy a medvék akkor érkeztek a szigetre, amikor azt még a tengeri jég összekötötte a szárazfölddel, az utolsó jégkorszak idején. Csakhogy, a kutatók szerint így sokkal több medve-maradványra kellett volna bukkanniuk az amúgy a leletekben igen gazdag szigeten.

A medvetetemről készült fotókat IDE KATTINTVA nézheted meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!