A MOK alelnöke már azzal elégedett lenne, ha az orvosok 80%-a maradna a kamarában.


A Medical Online-nak adott interjút Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Elmondta, hogy főleg dühös azért, amiért a kormány alig egy nap alatt megszavazta, hogy ne legyen kötelező a kamarai tagság.

- mondta.

Arról is beszélt, hogyan fajultak el az egyeztetések a kormánnyal, de nem gondolja, hogy túl sokat kértek volna.

"Pénzt nem kértünk, csak a szakdolgozóknak, de lehet, hogy ennél sokkal drágább dolgot akartunk: megőrizni orvosként a függetlenségünket, az autonómiánkat. Kikerülni a központosított hatalom alól, ami megöli az önálló gondolkodást, az innovációt, végső soron pedig a gyógyítás szabadságát. A világban sehol nincs ilyen rendőri szemlélettel irányított orvostársadalom" - fejtette ki. Úgy gondolja, a koronavírus-járvány is azt bizonyította be, hogy az egészségügyben nem működik a központosítás.

Szerinte nem sikerült a kamara kivégzése.

Nyugdíjas, már nem aktív kollégák kérik a felvételüket, külföldön dolgozó magyar orvosok csatlakoznának támogatóként, és még volt/leendő betegeinktől is érkezett felajánlás önzetlen segítésre" - mondta.

Azzal is elégedett lenne, hogy ha 2007-het hasonlóan (amikor a Gyurcsány-kormány megszüntette a kötelező kamarai tagságot) most is az orvosok 80%-a maradna a kamarában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!