Amikor 2011-ben bemutatták a „Császárnő a palotában ” című filmsorozatot, senki sem gondolta, hogy szamarak milliói halhatnak bele a showbiznisz által felkorbácsolt őrületbe.


Egy tévésorozat nyomán kirobbant divat miatt óriási kereslet alakult ki a szamarakra, mert a bőrükből főzött zselatinnak gyógyító erőt tulajdonítanak, írta meg a HVG. A kínai szamárállomány nagy részét már kiirtották, a következő nyolc évben pedig világszerte fenyeget a szamár-hekatomba, aminek következményeként ötszáz millió ember élelmiszer és vízellátása kerülhet veszélybe, főképpen Afrikában okozva katasztrófát.

Afrikában különösen jelentős a szerepük, ahol a szamár létfontosságú rengeteg mezőgazdaságból élő vidéki család számára, hiszen az egyik legolcsóbb áru- és személyszállítási eszköz.

Kínában az ejiao (szamárbőr-zselatin) néven ismert, és a hagyományos kínai orvoslásban, a Csing-dinasztia idején luxuscikkekben használt anyag népszerűsége azután robbant be, hogy 2011-ben bemutatták a „Császárnő a palotában” című tévésorozatot.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!